Planeconomie & Vastgoedrecht

Opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

Wil je je breed ontwikkelen? En grip krijgen op zowel de financiële als de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling? Planeconomen, juristen en zeker projectleiders in ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken krijgen door de opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht een breed, praktisch én verdiepend inzicht in alle aspecten van het vakgebied.

De opleiding is verdeeld in twee blokken, 20 masterclasses, twee examens. Daarnaast maak je een praktijkopdracht over een onderwerp uit jouw eigen beroepspraktijk. 

Blok 1: Financiële en juridische basis

In dit blok leer je de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.

Blok 2: Verdieping

In dit blok koppel je de financiële en de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling aan elkaar d.m.v. verdiepende en actuele thema’s als duurzaamheid en transformatie.

Ook volgen een aantal specialistische onderwerpen die het verschil kunnen maken voor de gebiedsontwikkeling als contracteren met de overheid en fiscaliteit.

Je kunt je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn ook los te volgen. 

De opleiding vindt plaats in Gouda (pal naast het NS-station).

Meer informatie? Download de brochure of neem contact op met onze opleidingsmanager via info@scobe.nl of 06 516 29 737.

Gezondheid is belangrijk! We bieden daarom vlak voor de startdatum aan jou de keuze om deze opleiding digitaal of fysiek bij te wonen. Onze cursusruimte is uiteraard volledig coronaproof ingericht.

Programma

De opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht bestaat uit 20 masterclasses, twee examens en het schrijven van een thesis. Hiervoor krijg je 9 maanden de tijd, met een uitloop van 12 maanden. De masterclasses vinden plaats van 9.30 – 16.30 uur op Stationsplein 9d in Gouda (gebouw Gouwespoor).

Meer informatie over de individuele masterclasses is te vinden op onderstaande links.

Blok 1: Financiële en juridische basis

 1. Gebiedsontwikkeling: het speelveld (1 april 2021)
 2. Het maken van een grondexploitatie (8 of 15 april 2021. Gezien de intensiteit van deze masterclass wordt de groep gesplitst. Richting de start van de opleiding verneem je op welke datum deze masterclass voor jou zal plaatsvinden)
 3. Verwerving, grondproductie en gronduitgifte (22 april 2021)
 4. Grondexploitatie in de praktijk (29 april 2021)
 5. Vastgoedrekenen (20 mei 2021)
 6. Publiekrecht (27 mei 2021)
 7. Omgevingswet (3 juni 2021)
 8. Administratie, BBV en rol van de accountant (10 juni 2021)
 9. Stedenbouwkundige principes en oefencasus (17 juni 2021)
  Examen (1 juli 2021)

Blok 2: Verdieping

 1. Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling (9 september 2021)
 2. Onteigening,  planschade en nadeelcompensatie (16 september 2021)
 3. Aanbesteden en staatssteun / Het Projectontwikkelproces (23 september 2021)
 4. Marktanalyse en verkooptechnieken (30 september 2021)
 5. Circulaire gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie (7 oktober 2021)
 6. Energietransitie: financiële en juridische mogelijkheden (28 oktober 2021)
 7. Leegstand en transformatie  (4 november 2021)
 8. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling (11 november 2021)
 9. Integrale gebiedsontwikkeling / Rol van de Woningcorporatie (18 november 2021)
 10. Onderhandelen en contracteren (25 november 2021)
 11. Grondbeleid en integratiecollege (2 december 2021)
 • Examen blok 2 (16 december 2021)
 • Presentatie afstudeeropdracht (13 januari 2022)
 • Diploma-uitreiking (27 januari 2022)

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen. Tevens heb je de mogelijkheid om op twee data in 2021 te starten. 

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen, projectleiders en rentmeesters. De planeconoom kent de kosten, opbrengsten en de risico’s die aan een ontwikkeling zijn verbonden. De vastgoedjurist weet wat er speelt op de (lokale) grond- en vastgoedmarkt. Je weet wat de publiekrechtelijke kaders zijn en geeft de juridische kaders voor samenwerkingen aan. De projectleider is eindverantwoordelijk voor de projecten.

Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Leerdoelen

 • Je combineert ervaring, kennis en kunde waardoor je het vak eigen maakt;
 • Door middel van praktijkvoorbeelden weet je wat jouw rol is in het proces;
 • Je beheerst de rekensommen die ten grondslag liggen aan de gebiedsontwikkeling;
 • Het omgevingsrecht maak je je eigen en daarmee kan je projecten sturen;
 • Je bent op de hoogte van de actualiteit van duurzaamheid, planeconomie en vastgoedrecht en je leert de koppeling tussen deze drie deelgebieden te doorgronden;
 • Je kunt de kennis toepassen in zowel transformatie en uitleggebieden en met deze kennis de projectresultaten zowel financieel als juridisch werkelijk verbeteren;
 • Je kunt op heel veel onderwerpen de diepte in en kunt het direct toepassen in de praktijk;
 • Je weet hoe naast de gemeente de projectontwikkelaar en de woningcorporatie denkt en kan rekening houden met de verschillende belangen;
 • Je weet de kernthema’s als aanbesteding en fiscaliteit goed in te zetten en voetangels en klemmen te signaleren;
 • Je bent daarmee een waardevolle gesprekspartner aan tafel;
 • Je kunt werk met werk maken in je thesis.

Met deze opleiding verbreed en verdiep je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je de examens en thesis met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy diploma. 

Na de opleiding kun je opgaan voor de MRICS-titel bij de RICS. Ook is het mogelijk om PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Investering

De masterclasses vinden gedurende ca. 7 maanden elke week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens de afronding van de thesis besteed je hier wat meer tijd aan. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

€ 7.900,- (excl. btw)*
Btw kan teruggevorderd worden bij het btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.

Bij deze prijs is inbegrepen:

 • RICS-assesment
 • Catering
 • Lesmateriaal is deels bij de prijs inbegrepen, een aantal boeken is voor eigen rekening

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

 

Referentie

'Een perfecte combinatie van kennis en vaardigheden'

"De opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook zeker voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen."

Film

Waardering 
8,2
Startdatum 
donderdag 1 april 2021
dinsdag 26 oktober 2021
Aantal dagen 
20
Locatie 
Stationsplein 9d, Gouda
Investering? 
€ 7.900,- (excl. btw)* Btw kan teruggevorderd worden bij het btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.
donderdag 1 april 2021
donderdag 8 april 2021
donderdag 15 april 2021
donderdag 8 april 2021
donderdag 15 april 2021
maandag 19 april 2021
donderdag 29 april 2021
donderdag 27 mei 2021
donderdag 3 juni 2021
donderdag 9 september 2021
donderdag 16 september 2021
donderdag 30 september 2021
donderdag 4 november 2021
donderdag 17 december 2020
donderdag 11 november 2021
woensdag 13 januari 2021
donderdag 25 november 2021
donderdag 2 december 2021