Opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

Wil je je breed ontwikkelen? En grip krijgen op zowel de financiële als de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling? Planeconomen, juristen en zeker projectleiders in ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken krijgen door de opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht een breed, praktisch én verdiepend inzicht in alle aspecten van het vakgebied. De opleiding is verdeeld in twee blokken, 20 masterclasses, twee examens en je schrijft een thesis over een onderwerp uit jouw eigen praktijk. De opleiding vindt plaats in Gouda (naast het station). 

Blok 1: Financiële en juridische basis
In dit blok leer je de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.

Blok 2: Verdieping
In dit blok koppel je de financiële en de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling aan elkaar d.m.v. verdiepende en actuele thema's.

Op 6 november start de eerstvolgende leergang. Er zijn slechts 15 plekken beschikbaar, dus reserveer snel een plek. Ook kun je je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn ook los te volgen. 

Meer informatie? Download de brochure of neem contact op met opleidingsmanager Marjolein Vos via info@scobe.nl of 06 516 29 737. 

Programma

De opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht duurt ca. 7 maanden en bestaat uit 20 masterclasses, twee examens en het schrijven van een masterthesis. De masterclasses vinden plaats van 9.30 – 16.30 uur op Stationsplein 9d in Gouda (gebouw Gouwespoor). Meer informatie over de individuele masterclasses is te vinden op onderstaande links (de masterclasses zijn ook los te volgen). 

Blok 1: Financiële en juridische basis

 1. Gebiedsontwikkeling: de spelers, hun drijfveren en rollen (6 november 2018)
 2. Het maken van een Grondexploitatie (13 november 2018)
 3. Verwerving, grondproductie en gronduitgifte (20 november 2018)
 4. Grondexploitatie en actuele ontwikkelingen (27 november 2018)
 5. Administratie, BBV en rol van de accountant (4 december 2018)
 6. Vastgoedrekenen: als ontwikkelaar belegger en woningcorporatie (11 december 2018)
 7. Publiek recht (18 december 2018)
 8. Omgevingswet (10 januari 2019)
 9. Exploitatieplan en de anterieure overeenkomst in de praktijk (17 januari 2019)

Blok 2: Verdieping

 1. Onteigening, nadeelcompensatie en planschade (7 februari 2019)
 2. Aanbesteding en staatssteun (14 februari 2019)
 3. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling (7 maart 2019)
 4. Projectontwikkeling: contracteren met de overheid (14 maart 2019)
 5. Stedenbouwkundige principes en marktanalyse (21 maart 2019)
 6. Organische en integrale ontwikkeling (28 maart 2019)
 7. Leegstand en transformatie (4 april 2019)
 8. Duurzaam ontwikkelen en verduurzaming bestaande voorraad (11 april 2019)
 9. Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling (18 april 2019)
 10. Beheersing van het projectontwikkelproces (9 mei 2019)
 11. Grondbeleid en integratiecollege (16 mei 2019)

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen, projectleiders en rentmeesters. De planeconoom kent de kosten, opbrengsten en de risico’s die aan een ontwikkeling zijn verbonden. De vastgoedjurist weet wat er speelt op de (lokale) grond- en vastgoedmarkt. Je weet wat de publiekrechtelijke kaders zijn en geeft de juridische kaders voor samenwerkingen aan. De projectleider is eindverantwoordelijk voor de projecten. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Investering

Tijd
De masterclasses vinden gedurende ca. 7 maanden elke week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - ca. 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass krijg je de literatuur en een huiswerkopdracht toegestuurd. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 á 2 dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens de afronding van de thesis besteed je hier meer tijd aan. 

Kosten
€ 7.350,- (excl. btw) inclusief kosten voor het RICS-assessment*. Btw kunt u terugvorderen uit Btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal, eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). Je dient in bezit te zijn van een laptop.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Resultaat

Met deze opleiding verbreed en verdiep je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je de examens en thesis met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy diploma. 

Na de opleiding kun je opgaan voor de MRICS-titel bij de RICS. Ook is het mogelijk om PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Referentie

Film

Startdatum 
dinsdag 6 november 2018
Aantal dagen 
20
Locatie 
Scobe Academy Gouda
Investering? 
€ 7.350,- voor 20 masterclasses, excl. btw, terug te vorderen uit het Btw-compensatiefonds (BCF).