PVG-GR-Q2-24 PVG-MC2-Q2-24 PVG-MC3a-Q2-24 PVG-MC3b-Q2-24 PVG-MC4-Q2-24 PVG-MC4EXTRA-Q2-24 PVG-MC5-Q2-24 PVG-MC5-Q1-24 PVG-MC4-Q1-24 PVG-MC2a-Q2-23 PVG-MC3a-Q1-24
Planeconomie & Vastgoedrecht

Basiscursus Grondexploitatie

Inhoud

De vierdaagse basiscursus Grondexploitatie legt de financiële basis voor de planeconoom en gebiedsontwikkelaar.

Op de eerste dag wordt het hele proces van aankoop tot verkoop van grond behandeld. Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van gronden en panden en onteigening? Je krijgt inzicht in de verschillende kostenposten van de grondexploitatie. Ook wordt dit vanuit het private perspectief bekeken: hoe worden nabetalingsafspraken gemaakt?

Tijdens de tweede masterclass bouw je zelf een grondexploitatie op. We beginnen met een blanco spreadsheet en stap voor stap komen de basisbegrippen uit de grondexploitatie naar voren en in de grondexploitatie verwerkt. Je gaat dus echt zelf aan de slag in Excel!

Bij de derde masterclass wordt een overzicht gegeven van de huidige ontwikkelingen en aanpak rondom de grondexploitatie. Hierna gaan we aan de slag met de begrippen rente, index en fasering.

De laatste masterclass gaat over de basisprincipes van de financiële administratie van een gemeente, de BBV en de financiële gevolgen voor een exploitatieplan. 

Het is belangrijk dat je al aardig uit de voeten kunt met Excel. Twijfel je daarover? Neem dan even contact op en dan kijken we met je mee. 

Na het volgen van de cursus ontvang je het Scobe Academy certificaat van deelname. 

Programma

De basiscursus Grondexploitatie bestaat uit een reeks van vier masterclasses. 

De actuele planning van de masterclasses vind je hier. Meer informatie over de individuele masterclasses is te vinden op onderstaande links.

Planning

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Docenten:

Doelgroep

De cursus is bestemd voor (aankomend) planeconomen, beleidsmedewerkers en projectleiders bij overheden en marktpartijen die bezig zijn met de (her)ontwikkeling van locaties en daarvan de grondexploitaties in de vingers willen krijgen, deze willen kunnen duiden en een goede financiele sparringspartner willen zijn tijdens het ontwikkelingsproces.

Deze opleiding is op hbo-niveau. 

Leeropbrengsten

  • Je kan de structuur van een grondexploitatie doorgronden;
  • Je leert de basisbegrippen rondom grondexploitatie kennen;
  • Je weet hoe deze begrippen worden toegepast in de eigen beroepspraktijk; 
  • Je kunt een grondexploitatie maken die rekening houdt met de aspecten van de veranderde marktomstandigheden;
  • Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van civiele techniek, zowel in financiële zin als juridisch.

Achter bovenstaande opbrengsten is een aantal leerdoelen geformuleerd, uitgaande van hbo-competenties.

Investering

Tijd

De masterclasses vinden gedurende ca. 7 maanden elke week van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

€ 2.199,- euro, excl. btw.*
Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.

Bij deze prijs is inbegrepen:

  • Catering
  • Lesmateriaal is deels bij de prijs inbegrepen, een aantal boeken is voor eigen rekening

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Waardering 
8,7
Startdatum 
donderdag 11 april 2024
dinsdag 12 november 2024
Aantal dagen 
4
Locatie 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 
€ 2.199,- (excl. btw). Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer hiernaar bij de administratie van je organisatie.
dinsdag 12 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 19 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 26 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 3 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht