Planeconomie & Vastgoedrecht

Basiscursus Grondexploitatie

Inhoud

De vierdaagse basiscursus Grondexploitatie legt de financiële basis voor de planeconoom en gebiedsontwikkelaar.

Tijdens de eerste masterclass bouw je zelf een grondexploitatie op. We beginnen met een blanco spreadsheet en stap voor stap komen de basisbegrippen uit de grondexploitatie naar voren en in de grondexploitatie verwerkt. 

Op de tweede dag wordt het hele proces van aankoop tot verkoop van grond behandeld. Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van gronden en panden en onteigening? Je krijgt inzicht in de verschillende kostenposten van de grondexploitatie. Ook wordt dit vanuit het private perspectief bekeken: hoe worden nabetalingsafspraken gemaakt?

Tijdens de derde masterclass wordt een overzicht gegeven van de huidige ontwikkelingen en aanpak rondom de grondexploitatie. Hierna gaan we aan de slag met de begrippen rente, index en fasering.

De laatste masterclass gaat over de basisprincipes van de financiële administratie van een gemeente, de BBV en de financiële gevolgen voor een exploitatieplan. 

Gezondheid is belangrijk! We bieden daarom vlak voor de startdatum aan jou de keuze om deze opleiding digitaal of fysiek bij te wonen. Onze cursusruimte is uiteraard volledig coronaproof ingericht.

Programma

De basiscursus Grondexploitatie bestaat uit een reeks van vier masterclasses. 

Schikt de ronde in april je niet? Dan kun je ervoor kiezen om op dinsdag 9 november 2021 te starten. Je kunt de gewenste datum selecteren bij inschrijven of reserveren. De startdatum in november betekent dat je de vier masterclasses eind november af zal ronden.

De datums van de masterclasses zijn te vinden onderaan de webpagina. Meer informatie over de individuele masterclasses is te vinden op onderstaande links.

 

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor (aankomend) planeconomen, beleidsmedewerkers en projectleiders bij overheden en marktpartijen die bezig zijn met de (her)ontwikkeling van locaties en daarvan de grondexploitaties in de vingers willen krijgen, deze willen kunnen duiden en een goede financiele sparringspartner willen zijn tijdens het ontwikkelingsproces.

Leerdoelen

  • Je kan de structuur van een grondexploitatie doorgronden;
  • Je leert de basisbegrippen rondom grondexploitatie kennen;
  • Je weet hoe deze begrippen worden toegepast in de eigen beroepspraktijk; 
  • Je kunt een grondexploitatie maken die rekening houdt met de aspecten van de veranderde marktomstandigheden;
  • Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van civiele techniek, zowel in financiële zin als juridisch.

Investering

1.995 euro, excl. btw.*

Alle masterclasses van de Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht zijn los te volgen.  

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Film

Waardering 
8,3
Startdatum 
dinsdag 9 november 2021
Aantal dagen 
4
Locatie 
Scobe Academy, Stationsplein 9d, Gouda
Investering? 
€ 1.995,- (excl. btw). Terugvorderbaar uit het BTW-compensatiefonds (BCF). Informeer hiernaar bij de administratie van je organisatie.
donderdag 15 april 2021
donderdag 22 april 2021
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 29 april 2021
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 20 mei 2021
Planeconomie & Vastgoedrecht