Planeconomie & Vastgoedrecht

Marktanalyse en regulering van prijzen voor consumenten en bedrijven

Wanneer? 
donderdag 19 september 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
donderdag 19 september 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
donderdag 11 september 2025 - 09.30 uur tot 16.30 uur
donderdag 11 september 2025 - 09.30 uur tot 16.30 uur
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 695,- excl btw. Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt.

Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Marktanalyse, woningen en bedrijven

We leven in een turbulente tijd als het gaat over ontwikkelingen in de markt. Zo zijn de woningen schreeuwend duur, maar staat deze ook stil als gevolg van allerlei beperkingen. Hoe ga je hierop reageren? De dag begint met een analyse van de markt. We gaan in op de uitdagingen van de markt en staan in het bijzonder stil bij betaalbaarheid. Tijdens dit onderdeel krijg je ook inzicht in verschillen tussen regionale woningmarkten.

Veel valt of staat echter met de rol van de bank, de hypotheekregels en de spelregels van beleggers; daarom komen deze aspecten in het laatste deel aan de orde. Ingegaan wordt op hoe de gemeente en de ontwikkelaar keuzes maken in verhitte en nog niet op dreef gekomen projecten. Uiteraard zal ook de rol van de corporatie aan de orde komen. 

Naast woningbouw hebben we ook aandacht voor bedrijventerreinen. Er zijn terreinen die goed lopen, maar andere die nog steeds maar mondjesmaat verkopen; waar zit dat in? Groot probleem blijft een goede raming.

Aan het eind van de dag gaan we ook nog in op hoe de resultaten van de marktanalyse worden door vertaald naar de grond.

Programma

9.30 uur: start

 1. Actuele ontwikkelingen in de woningmarkt.
 2. Invloed van de Rijksoverheid.
 3. Betaalbare woningbouw (inclusief erfpacht).
 4. Verschillen per regio en segmenten.
 5. Aanbodzijde huur en koop: beleggers, corporaties en projectontwikkelaars.
 6. Big data-analyse.

12.30 - 13.00 uur: lunch

 1. Markt voor bedrijfsterreinen.
 2. Methoden van verkoop van grond.
 3. Waardebepaling van grond en vastgoed.
 4. Casus.

16.30 uur: afsluiting

Docenten

Doelgroep

Deze masterclass  is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoed- en RO-juristen en projectleiders. Ze zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en willen zich verdiepen in deze materie. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Deze masterclass is op hbo-niveau. 

Leeropbrengsten

 • Je verwerkt in je grondexploitatie marktontwikkelingen van consumenten en bedrijven die zijn gebaseerd op data, wettelijke beperkingen, en beleidsmatige overwegingen;
 • Je leert over verschillende marktsegmenten en regionale verschillen tussen woningmarkten;
 • Je weet wat de laatste verkooptechnieken zijn, waarmee je input kunt leveren aan de optimalisatie van de verkoop van je eigen projecten;
 • Je hebt zicht op de kaders van de financiële markten. Hoe werken hypotheken, wat kunnen mensen lenen? Daarmee kun je, je eigen gebied kennende, bezien wat de locatiemogelijkheden zijn om projecten te financieren.