Planeconomie & Vastgoedrecht

Interview Yulia Matyusheva, planeconoom bij de gemeente Breda

maandag 1 augustus 2022

Yulia Matyusheva is junior planeconoom bij de gemeente. Een jaar geleden is zij overgestapt naar deze functie vanuit de afdeling financiën. Het ontbrak haar aan kennis over vastgoed en gebiedsontwikkeling. Deze stof was haar onbekend en dus koos zij voor de Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht.

Hoe ben je bij Scobe terecht gekomen?
Via collega’s. Collega’s omschreven Scobe als een heel serieuze opleider. Andere collega’s hebben ook bij Scobe deze opleiding gedaan en waren heel tevreden.

Heeft de opleiding voldaan aan je verwachtingen?
Zeker! In het begin was er bij mij wat twijfel of ik er niet te vroeg mee was gestart, omdat ik de opleiding startte kort na het in dienst treden in mijn nieuwe functie.  Door corona werkte ook ik vanuit huis, dat maakte mijn inwerktraject wat beperkter. Ik was nog te onervaren en kon daardoor in het begon veel dingen nog niet plaatsen. Maar na een jaar en 20 masterclasses later, kan ik zeggen dat ik echt veel heb geleerd en begrijp ik de stof. Ik kan erover meepraten, de ontwikkelingen zelf in de gaten houden. De lessen hebben mij absoluut geholpen om sneller wegwijs te worden in de praktijk. De opleiding vraagt wel een bepaald kennisniveau. Met de start kon ik door mijn onervarenheid nog niet voldoende of de juiste vragen stellen, maar aan de andere kant leerde ik juist hierdoor in een snel tempo ontzettend veel.

Hoe zag je voorbereidingstijd eruit voorafgaand aan de masterclasses?
Tijdens de basisopleiding (blok 1) Planeconomie had ik zelf wat meer tijd om mij goed voor te bereiden en dit deed ik dan ook wel voor iedere masterclass. Voor de verdieping heb ik dit minder gedaan omdat het mij aan tijd ontbrak. Ik was ook best wat tijd kwijt aan de praktijkopdracht.

Welke (onderdelen) van de opleiding heb je het meeste aan gehad?
Het leren opbouwen van de GREX, de docent heeft ons echt goed geholpen en nam ons volledig mee in het hele proces. Hier heb ik heel veel aan gehad. Dit vond ik het leukste. Het meest nuttige was denk ik toch alles omtrent de Omgevingswet. Door de masterclasses heb ik hier veel meer gevoel bij gekregen.

En een kritische noot over de opleiding?
In de opleiding zitten een aantal masterclasses over juridische aspecten. Deze stof was voor mij persoonlijk soms wat taai. De docenten staan goed voor de groep maar ik vond het soms wat lastig om doorheen te komen. 

Hoe is je gevoel over het algemeen over deze opleiding?
Goed! Kundige docenten. Iedereen probeerde het interessant en interactief te maken. Ik zou deze opleiding absoluut aanbevelen. Het is ook heel breed, zo leer je ook veel over energietransitie en klimaatadaptatie. Ik kan hierdoor nu over veel meepraten en denken, ook buiten het strikte werkgebied van de planeconoom. Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gedaan en heb ook leuke contacten opgedaan. Wie weet kunnen we elkaar in de toekomst nog helpen als planeconoom. De communicatie met medewerkers van Scobe vond ik ook heel prettig! Kreeg altijd snel antwoord. Nico (directeur/programmamanager) was ook altijd heel geïnteresseerd en betrokken.