Planeconomie & Vastgoedrecht

Verwerving, grondproductie en gronduitgifte

Wanneer? 
dinsdag 7 november 2023 - 09.30 uur tot 16.30 uur
donderdag 11 april 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
dinsdag 12 november 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 695,- excl. btw. Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt.

Grondexploitatie in twee of drie dagen: Volg je dit college in combinatie met het college Het maken van een grondexploitatie of Grondexploitatie in Praktijk, dan is de investering € 1.249,-. Volg je ze alle drie dan bedragen de totale kosten  € 1.995,-. Digitaal lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

De masterclass start om 09.30 uur en duurt tot ca. 16.30 uur.

Inhoud

In deze masterclass wordt het hele proces van aankoop tot verkoop van grond behandeld. Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van gronden en panden en onteigening? Ook wordt dit vanuit het private perspectief bekeken: hoe worden nabetalingsafspraken gemaakt?

Daarnaast leer je de belangrijkste technische aspecten in verband met slopen, het ontwikkelen, beheren, plankosten en overige kosten, zodat je beter zicht hebt op deze kosten. Uiteindelijk zal er worden ingegaan op het verkoopproces en de prijsvorming van gronden en panden door publieke en private partijen, eventueel in erfpacht.

De masterclass verdiept je kennis over de verschillende kostenposten van de grondexploitatie.

 

Programma

9.30 uur: start

 1. Grootste invloeden resultaat
 2. Facilirerend - VS actief grondbeleid
 3. Wet voorkeursrecht gemeenten
 4. Onteigening
 5. Ruimtelijke procedure
 6. Omgevingswet

Lunch 12:30-13:00

 1. Taxeren comparatief/residueel
 2. Het grondexploitatiemodel
 3. Aankopen
 4. Sloop
 5. Bouw en woonrijp maken
 6. Plankosten
 7. De opbrengsten

16.30 uur: afsluiting

Docenten

Doelgroep

Deze masterclass  is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoed- en RO-juristen en projectleiders. Ze zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en willen zich verdiepen in deze materie. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Deze masterclass is op hbo-niveau. 

Leeropbrengsten

 • Je kan een grondexploitatie model als een stuk gereedschap gebruiken door zelf een berekening te maken.
 • Je leert de belangrijkste technische aspecten en ruimtelijke keuzes te maken zodat je beter zicht hebt op de kosten binnen een grondexploitatie en een plan haalbaar(der) te maken.
 • Je weet hoe je een optimaal evenwicht vindt tussen opbrengsten, kosten, maatschappelijk belang, veranderende marktomstandigheden en ruimtelijke kwaliteit.

Filmpjes