PVG-OP-Q2-24 PVG-MC1-Q2-24 PVG-MC2-Q2-24 PVG-MC3a-Q2-24 PVG-MC3b-Q2-24 PVG-MC4-Q2-24 PVG-MC4EXTRA-Q2-24 PVG-MC5-Q2-24 PVG-MC6-Q2-24 PVG-MC7a-Q2-24 PVG-MC7b-Q2-24 PVG-MC8-Q2-24 PVG-MC9-Q2-24 PVG-MC10-Q2-25 PVG-MC11a-Q2-25 PVG-MC11b-Q2-25 PVG-MC12-Q2-25 PVG-MC13-Q2-25 PVG-MC14-Q2-25 PVG-MC15-Q2-25 PVG-MC16a-Q2-25 PVG-MC16b-Q2-25 PVG-MC17-Q2-25 PVG-MC18-Q2-25 PVG-MC19-Q2-25 PVG-MC20a-Q2-25 PVG-MC20b-Q2-25 PVG-MC9-Q2-MAA24 PVG-MC8-Q2-MAA24 PVG-MC6-Q2-MAA24 PVG-MC2-Q1-24 PVG-MC3a-Q2-24
PVG-OP-Q1-25 PVG-MC1-Q1-25 PVG-MC2-Q1-25 PVG-MC3a-Q1-25 PVG-MC3b-Q1-25 PVG-MC4-Q1-25 PVG-MC4EXTRA-Q1-25 PVG-MC5-Q1-25 PVG-MC6-Q1-MAA25 PVG-MC7a-Q1-25 PVG-MC7b-Q1-25 PVG-MC8-Q1-MAA25 PVG-MC9-Q1-MAA25 PVG-MC10-Q2-25 PVG-MC11a-Q2-25 PVG-MC11b-Q2-25 PVG-MC12-Q2-25 PVG-MC13-Q2-25 PVG-MC14-Q2-25 PVG-MC15-Q2-25 PVG-MC16a-Q2-25 PVG-MC16b-Q2-25 PVG-MC17-Q2-25 PVG-MC18-Q2-25 PVG-MC19-Q2-25 PVG-MC20a-Q2-25 PVG-MC20b-Q2-25 PVG-MC2-Q2-24 PVG-MC3a-Q1-25
Planeconomie & Vastgoedrecht

Geaccrediteerde opleiding - Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

De Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is post-hbo geaccrediteerd. Dit betekent dat Scobe Academy met deze opleiding geregistreerd staat bij het CPION als post-hbo registeropleiding en je hiervoor PE-punten ontvangt.

Wil je je breed ontwikkelen? En grip krijgen op zowel de financiële als de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling? Planeconomen, juristen en zeker projectleiders in ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken krijgen door de opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht een breed, praktisch én verdiepend inzicht in alle aspecten van het vakgebied.

Na inschrijving vragen we jou om een up to date cv, zodat we een helder beeld hebben van jouw achtergrond en werkervaring.

De opleiding is verdeeld in twee blokken, 20 masterclasses en twee post-hbo erkende examens. Tijdens de opleiding maak je een praktijkopdracht over een onderwerp uit jouw eigen beroepspraktijk. We werken met een online leeromgeving waarin je literatuur, presentaties, huiswerk en/of casussen vindt. Beide blokken zijn opgedeeld in verschillende clusters. Deze vind je bij het tabblad programma.

Blok 1: Financiële en juridische basis

In dit blok leer je de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.  

Blok 2: Verdieping

In dit blok koppel je de financiële en de juridische aspecten van gebiedsontwikkeling aan elkaar d.m.v. verdiepende en actuele thema’s als duurzaamheid en transformatie. Ook volgen een aantal specialistische onderwerpen die het verschil kunnen maken voor de gebiedsontwikkeling als contracteren met de overheid en fiscaliteit.

Je kunt je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn ook los te volgen. 

Wanneer beide post-hbo examens en de praktijkopdracht met een voldoende (per onderdeel > 5,5) zijn beoordeeld, ontvang je het Scobe Academy diploma. Een herkansing per onderdeel is mogelijk. 

Programma

De opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht bestaat uit 20 masterclasses, twee examens en het schrijven van een praktijkopdracht. Hiervoor krijg je negen maanden de tijd, met een uitloop van 12 maanden. De masterclasses vinden plaats in ons opleidingscentrum in Gouda. 

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen. Tevens heb je de mogelijkheid om op verschillende data te starten. 

De actuele planning van de masterclasses vind je hier. Meer informatie over de individuele masterclasses is te vinden op onderstaande links.

Blok 1: Financiële en juridische basis

Cluster 1. Overzicht.

Cluster 2. Financiële aspecten.

Cluster 3. Juridische aspecten.

Cluster 4. Integrale gebiedsontwikkeling.

Blok 2: Verdieping

Cluster 1: Stakeholders en samenwerking.

Cluster 2: Maatschappelijke opgaven.

Cluster 3: Juridische aspecten.

Cluster 4: Integrale gebiedsontwikkeling.

De opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is in januari '23 afgesloten met een excursie naar Antwerpen. Op locatie krijgt je een nog beter beeld van hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast. Pascale Van Den Eynde en Willem de Laat van Value Partnes hebben de dag geopend met de financiële en juridische regels in België. Wat zijn de do’s en don'ts? Waar moet je rekening mee houden als je aan de slag gaan met een project in België? Waar liggen grote verschillen met Nederlandse wetgeving?

Nick Bila van Triple Living deelde zijn totaalvisie over Nieuw Zuid een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. Een project vol inspiratie.

In deze video een impressie van het bezoek aan Antwerpen.

Planning

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Docenten:
 

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen, projectleiders en rentmeesters.  

Deze opleiding is voor wie als planeconoom geregistreerd wil staan in een door de overheid erkend register: het CPION register.

Deze opleiding is op hbo-niveau. 

 

 

Leeropbrengsten

 • Je combineert ervaring, kennis en kunde waardoor je het vak eigen maakt;
 • Door middel van praktijkvoorbeelden weet je wat jouw rol is in het proces;
 • Je beheerst de rekensommen die ten grondslag liggen aan de gebiedsontwikkeling;
 • Het omgevingsrecht maak je je eigen en daarmee kan je projecten sturen;
 • Je bent op de hoogte van de actualiteit van duurzaamheid, planeconomie en vastgoedrecht en je leert de koppeling tussen deze drie deelgebieden te doorgronden;
 • Je kunt de kennis toepassen in zowel transformatie en uitleggebieden en met deze kennis de projectresultaten zowel financieel als juridisch werkelijk verbeteren;
 • Je kunt op heel veel onderwerpen de diepte in en kunt het direct toepassen in de praktijk;
 • Je weet hoe naast de gemeente de projectontwikkelaar en de woningcorporatie denkt en kan rekening houden met de verschillende belangen;
 • Je weet de kernthema’s als aanbesteding en fiscaliteit goed in te zetten en voetangels en klemmen te signaleren;
 • Je bent daarmee een waardevolle gesprekspartner aan tafel;
 • Je kunt werk met werk maken in je thesis.

Achter bovenstaande opbrengsten is een aantal leerdoelen geformuleerd, uitgaande van HBO-competenties. Daarbij is ook het vaardigheidsniveau opgenomen waarop wij toetsen. Zo borgen we de onderwijskundige kwaliteit en de studeerbaarheid. Deze gegevens worden je verstrekt bij aanvang van de opleiding.

Met deze opleiding verbreed en verdiep je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je de examens en thesis met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy diploma. 

Na de opleiding kun je opgaan voor de MRICS-titel bij de RICS. Ook is het mogelijk om PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVRT en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Investering

Tijd

De masterclasses vinden gedurende ca. 7 maanden elke week van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens de afronding van de thesis besteed je hier wat meer tijd aan. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

€ 8.800,- (excl. btw)*
Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.

Bij deze prijs is inbegrepen:

 • RICS-assessment (niet van toepassing op inschrijvingen vanuit Springest of de Corporatie Academy)
 • Catering
 • Lesmateriaal is deels bij de prijs inbegrepen, een aantal boeken is voor eigen rekening

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

 

Referentie

'Een perfecte combinatie van kennis en vaardigheden'

Bart, Provincie Limburg

"De opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook zeker voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen." 

Shauni Vaassens - Gemeente Maastricht

Shauni Vaassens is beginnend Plan- en vastgoedeconoom bij de Gemeente Maastricht. Vanuit haar rol werkt ze mee aan de Omgevingsvisie 2040. In de Omgevingsvisie 2040 presenteert de gemeente Maastricht een strategische visie op de fysieke leefomgeving van de gemeente voor de langere termijn. Dit gebeurt vanuit een integraal perspectief: sociale, economische en fysieke vraagstukken en ontwikkelingen worden in samenhang bekeken en vertaald naar de fysieke leefomgeving van de toekomst. De fysieke leefomgeving wordt in de Omgevingsvisie vooral gezien als instrument om sociale, economische en culturele dynamiek te faciliteren. Geen doel op zich, maar een middel om de juiste condities te creëren in Maastricht om goed te leven, werken, wonen, recreëren, studeren en meer. Ook planeconomie is aangesloten. Lees hier verder. 

Nina Dielemans - Vastgoedadviseur Planeconomie bij Gemeente Valkenswaard

Met haar Bachelor diploma Vastgoed en Makelaardij op zak en na een periode van 8 jaar gewerkt te hebben als Register Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed bij een Taxatie en Vastgoedadviesbureau was het voor Nina tijd om een volgende stap te nemen. Ze zocht naar een  organisatie waarbij haar rol tot meer verdieping en maatschappelijke impact van haar werkzaamheden zou leiden. Deze verdieping heeft ze gevonden in de functie Vastgoedadviseur Planeconomie bij de gemeente Valkenswaard. Lees hier het gehele verhaal van Nina. 

Yulia Matyusheva, planeconoom bij de gemeente Breda

Yulia Matyusheva is junior planeconoom bij de gemeente. Een jaar geleden is zij overgestapt naar deze functie vanuit de afdeling financiën. Het ontbrak haar aan kennis over vastgoed en gebiedsontwikkeling. Deze stof was haar onbekend en dus koos zij voor de Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht. Benieuwd naar de ervaringen van Yulia? Lees het hier

Rob, Gemeente Haarlemmermeer

Waardering 
8,0
Startdatum 
maandag 6 november 2023
donderdag 4 april 2024
dinsdag 5 november 2024
dinsdag 1 april 2025
Aantal dagen 
20
Locatie 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 
€ 8.800,- (excl. btw)* en inclusief praktijkproef. Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.
donderdag 12 september 2024
donderdag 12 september 2024
donderdag 18 september 2025
donderdag 18 september 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 12 september 2024
donderdag 12 september 2024
donderdag 18 september 2025
donderdag 18 september 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 september 2024
donderdag 19 september 2024
donderdag 11 september 2025
donderdag 11 september 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 26 september 2024
donderdag 26 september 2024
donderdag 25 september 2025
donderdag 25 september 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 3 oktober 2024
donderdag 3 oktober 2024
donderdag 2 oktober 2025
donderdag 2 oktober 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 10 oktober 2024
donderdag 10 oktober 2024
donderdag 9 oktober 2025
donderdag 9 oktober 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 17 oktober 2024
donderdag 17 oktober 2024
donderdag 30 oktober 2025
donderdag 30 oktober 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 5 november 2024
dinsdag 1 april 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 7 november 2024
donderdag 7 november 2024
zaterdag 8 november 2025
zaterdag 8 november 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 7 november 2024
donderdag 7 november 2024
zaterdag 8 november 2025
zaterdag 8 november 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 12 november 2024
dinsdag 8 april 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 14 november 2024
donderdag 14 november 2024
donderdag 13 november 2025
donderdag 13 november 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 19 november 2024
dinsdag 15 april 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 21 november 2024
donderdag 21 november 2024
donderdag 20 november 2025
donderdag 20 november 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 26 november 2024
dinsdag 22 april 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 28 november 2024
donderdag 28 november 2024
donderdag 27 november 2025
donderdag 27 november 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 3 december 2024
dinsdag 13 mei 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 5 december 2024
donderdag 5 december 2024
donderdag 4 december 2025
donderdag 4 december 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 5 december 2024
donderdag 5 december 2024
donderdag 4 december 2025
donderdag 4 december 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 10 december 2024
dinsdag 20 mei 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 december 2024
maandag 26 mei 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 december 2024
maandag 26 mei 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 14 januari 2025
dinsdag 3 juni 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 21 januari 2025
dinsdag 10 juni 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht