Basisopleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

De basiscursus Planeconomie en Vastgoedrecht is gericht op de financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling. Je leert de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.

Na de startdag waarin we het speelveld, de spelers en hun drijfveren schetsen, gaan we door naar de werking en duiding van de grondexploitatie. Je zet zelf vanuit een leeg spread-sheet een Grex op en leert de posten daarvan te duiden. Daarna verbreden we naar de opstal- en beheerexploitaties. Daarmee samenhangend volgen de actuele ontwikkelingen rondom de grondexploitatie. Verder zoomen we in op de rol van de accountant en het Besluit begroting en verantwoording (BBV). Vanuit juridisch perspectief worden de Wro en de Omgevingswet behandeld. Daarnaast komt de Grondexploitatiewet en de financiële kaders voor het kostenverhaal aan bod. Aan het einde van de leergang wordt een examen afgenomen. Deelnemers die de toets met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe Academy-certificaat. 

De opleiding vindt plaats in Gouda (naast het station). Alle masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Ook kun je een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

In april start de nieuwe cyclus, mocht je interesse hebben neem dan contact op met opleidingsmanager Marjolein Vos via info@scobe.nl of 06 516 29 737. 

Programma

De basiscursus Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ca. 3 maanden, bestaat uit 9 masterclasses. Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links (de masterclasses zijn ook los te volgen).

 1. Gebiedsontwikkeling: het speelveld (2 april 2020)
 2. Het maken van een grondexploitatie (9 april 2020)
 3. Verwerving, grondproductie en gronduitgifte (16 april 2020)
 4. Grondexploitatie in de praktijk (23 april 2020)
 5. Administratie, BBV en rol van de accountant (7 mei 2020)
 6. Vastgoedrekenen: als ontwikkelaar belegger en woningcorporatie (14  mei 2020)
 7. Publiek recht (28 mei 2020)
 8. Omgevingswet (4 juni 2020)
 9. Stedenbouwkundige principes en oefencasus (11 juni 2020)

  Examen (25 juni 2020)

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders. Deelnemers aan het programma hebben een hbo- of academisch niveau. Je staat aan het begin van je carrière of op het punt een functieswitch te maken en krijgt daarvoor de ruimte van je werkgever. 

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Leerdoelen

Met deze opleiding verbreed je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je het examen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy-certificaat. 

Het is mogelijk om voor deze cursus PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Investering

Tijd
De masterclasses vinden één keer per week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - ca. 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass krijg je de literatuur en een huiswerkopdracht toegestuurd. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 à 2 dagdelen (gedurende de examentijd is dit meer).  

Kosten
€ 3.850,- (excl. btw)*. Btw kunt u terugvorderen uit het Btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal, eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). Je dient in het bezit te zijn van een laptop.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Film

Startdatum 
donderdag 2 april 2020
Aantal dagen 
9
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
€ 3.850,- (excl. btw). Btw terug te vorderen uit Btw-compensatiefonds (BCF).
donderdag 2 april 2020
donderdag 9 april 2020
donderdag 23 april 2020
donderdag 28 mei 2020
donderdag 4 juni 2020