PVG-BO-Q2-24 PVG-MC1-Q2-24 PVG-MC2-Q2-24 PVG-MC3a-Q2-24 PVG-MC3b-Q2-24 PVG-MC4-Q2-24 PVG-MC4EXTRA-Q2-24 PVG-MC5-Q2-24 PVG-MC6-Q2-MAA24 PVG-MC7a-Q2-24 PVG-MC7b-Q2-24 PVG-MC8-Q2-MAA24 PVG-MC9-Q2-MAA24 PVG-MC2-Q1-24 PVG-MC3a-Q2-24
Planeconomie & Vastgoedrecht

Basisopleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

De basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is het eerste blok van onze geaccrediteerde Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht. De basis dus. In 9 masterclasses richten we ons op de financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling. Je leert de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling. Deze negen masterclasses zijn in verschillende clusters opgedeeld.

Wat mag je verwachten

We trappen af met een dag waarin we het speelveld, de spelers en hun drijfveren schetsen. Daarna gaan we door naar de werking en duiding van de grondexploitatie. Hierbij zet je zelf vanuit een leeg spread-sheet een Grex op en leer je de posten daarvan te duiden. Zo kun je dit zelf ook gaan toepassen in de praktijk. Daarna verbreden we naar de opstal- en beheerexploitaties. Uiteraard bespreken we ook de actuele ontwikkelingen rondom de grondexploitatie.

Regelgeving

Verder zoomen we in op de rol van de accountant en het Besluit begroting en verantwoording (BBV). Vanuit juridisch perspectief worden de Wro en de Omgevingswet behandeld. Daarnaast komen de Grondexploitatiewet en de financiële kaders voor het kostenverhaal aan bod.

Aan het eind van de opleiding wordt een post-hbo erkend examen afgenomen. Bij een beoordeling van een >5,5, ontvang je het Scobe-Academy certificaat. Een herkansing is mogelijk. Alle masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

Programma

De basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ca. drie maanden en bestaat uit negen masterclasses, verdeeld in verschillende clusters. De opleiding wordt afgerond met een examen. Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen. Je kunt op verschillende data starten. De actuele planning van de masterclasses vind je hier.

Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links. 

Cluster 1. Overzicht.

Cluster 2. Grondexploitatie en vastgoedrekenen.

Cluster 3. Juridische aspecten.

Cluster 4. Integrale gebiedsontwikkeling.

Planning

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt.

Docenten:

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders.

Deelnemers aan het programma hebben een hbo- of academisch niveau. Je staat aan het begin van je carrière of op het punt een functieswitch te maken en krijgt daarvoor de ruimte van je werkgever. 

Deze opleiding is op hbo-niveau. 

Leeropbrengsten

  • Als beginnende planeconoom en/of vastgoedjurist leer je de basisbeginselen van het vakgebied en ben je op de hoogte van de actualiteit;
  • Je krijgt rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen;
  • Je kunt juridisch basisadvies geven en knelpunten signaleren;
  • Je begrijpt de drijfveren van projectontwikkelaars en corporaties;
  • Je kunt samenwerken met  civieltechnici, stedenbouwkundige en vastgoeddeskundige.

Achter bovenstaande opbrengsten is een aantal leerdoelen geformuleerd, uitgaande van HBO-competenties. Daarbij is ook het vaardigheidsniveau opgenomen waarop wij toetsen. Zo borgen we de onderwijskundige kwaliteit en de studeerbaarheid. Deze gegevens worden je verstrekt bij aanvang van de opleiding.

Met deze opleiding verbreed je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je het examen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy-certificaat. 

Het is mogelijk om voor deze cursus PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Investering

Tijd
De masterclasses vinden één keer per week van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Gedurende de examentijd besteed je hier wat meer tijd aan. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten
€ 4.075,- (excl. btw)*.
Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). 

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Waardering 
8,2
Startdatum 
maandag 6 november 2023
donderdag 4 april 2024
dinsdag 5 november 2024
Aantal dagen 
9
Locatie 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 
€ 4.075,- (excl. btw). Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer hiernaar bij de administratie van je organisatie.
dinsdag 5 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 12 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 19 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 26 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 3 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 10 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 14 januari 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht
dinsdag 21 januari 2025
Planeconomie & Vastgoedrecht