Planeconomie & Vastgoedrecht

Basisopleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

De basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht is gericht op de financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling. Je leert de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.

Wat mag je verwachten

We trappen af met een dag waarin we het speelveld, de spelers en hun drijfveren schetsen. Daarna gaan we door naar de werking en duiding van de grondexploitatie. Hierbij zet je zelf vanuit een leeg spread-sheet een Grex op en leer je de posten daarvan te duiden. Zo kun je dit zelf ook gaan toepassen in de praktijk. Daarna verbreden we naar de opstal- en beheerexploitaties. Uiteraard bespreken we ook de actuele ontwikkelingen rondom de grondexploitatie.

Regelgeving

Verder zoomen we in op de rol van de accountant en het Besluit begroting en verantwoording (BBV). Vanuit juridisch perspectief worden de Wro en de Omgevingswet behandeld. Daarnaast komen de Grondexploitatiewet en de financiële kaders voor het kostenverhaal aan bod.

Aan het eind van de opleiding wordt een examen afgenomen. Deelnemers die de toets met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe Academy-certificaat. Alle masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

De opleiding vindt plaats in Gouda, naast het NS-station.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met opleidingsmanager Sharona van Es via info@scobe.nl of 06 516 29 737. 

Gezondheid is belangrijk! We bieden daarom vlak voor de startdatum aan jou de keuze om deze opleiding digitaal of fysiek bij te wonen. Onze cursusruimte is uiteraard volledig coronaproof ingericht.

Programma

De basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ca. drie maanden en bestaat uit negen masterclasses. De opleiding wordt afgerond met een examen.

Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links. 

 1. Gebiedsontwikkeling: het speelveld (1 april 2021)
 2. Het maken van een grondexploitatie (8 of 15 april 2021. Gezien de intensiteit van deze masterclass wordt de groep gesplitst. Richting de start van de opleiding verneem je op welke datum deze masterclass voor jou zal plaatsvinden)
 3. Verwerving, grondproductie en gronduitgifte (22 april 2021)
 4. Grondexploitatie in de praktijk (29 april 2021)
 5. Vastgoedrekenen (20 mei 2021)
 6. Publiekrecht (27 mei 2021)
 7. Omgevingswet (3 juni 2021)
 8. Administratie, BBV en rol van de accountant (10 juni 2021)
 9. Stedenbouwkundige principes en oefencasus (17 juni 2021)

  Examen (1 juli 2021)

Je kunt op verschillende data in 2021 starten. 

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders.

Deelnemers aan het programma hebben een hbo- of academisch niveau. Je staat aan het begin van je carrière of op het punt een functieswitch te maken en krijgt daarvoor de ruimte van je werkgever. 

Leerdoelen

 • Als beginnende planeconoom en/of vastgoedjurist leer je de basisbeginselen van het vakgebied en ben je op de hoogte van de actualiteit
 • Je krijgt rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen
 • Je kunt juridisch basisadvies geven en knelpunten signaleren
 • Je begrijpt de drijfveren van projectontwikkelaars en corporaties
 • Je kunt samenwerken met  civieltechnici, stedenbouwkundige en vastgoeddeskundige

Met deze opleiding verbreed je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je het examen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy-certificaat. 

Het is mogelijk om voor deze cursus PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Investering

Tijd
De masterclasses vinden één keer per week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Gedurende de examentijd besteed je hier wat meer tijd aan. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten
€ 3.850,- (excl. btw)*.
Btw is terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). Je dient in het bezit te zijn van een laptop.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Film

Waardering 
8,1
Startdatum 
donderdag 1 april 2021
dinsdag 26 oktober 2021
Aantal dagen 
9
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
€ 3.850,- (excl. btw). Terugvorderbaar uit het BTW-compensatiefonds (BCF). Informeer hiernaar bij de administratie van je organisatie.
donderdag 1 april 2021
donderdag 8 april 2021
donderdag 15 april 2021
donderdag 8 april 2021
donderdag 15 april 2021
donderdag 29 april 2021
donderdag 27 mei 2021
donderdag 3 juni 2021