Planeconomie & Vastgoedrecht

Verdiepende opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

Je hebt ruime ervaring binnen het werkveld, maar je merkt dat je takenpakket aan het verbreden is. Je krijgt vaker te maken met de energietransitie en transformatie van gebouwen. Misschien begint de actualiteit van juridische onderwerpen je soms zelfs een beetje in te halen. Hoe zit het allemaal ook alweer precies?

 

Tijd voor verdieping! Tijdens de verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht (blok 2 van de geaccrediteerde Opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht) geef je jouw kennis een complete update en kun je samen met collega's uit andere regio's sparren over een breed spectrum van actuele onderwerpen. In elf masterclasses, verdeeld over verschillende clusters, nemen we je mee de diepte in. 

Duurzame verdieping - Planeconomen, juristen en projectleiders krijgen in deze opleiding een breed overzicht van alle relevante onderwerpen binnen gebiedsontwikkeling. Daarbij worden onder andere drie casussen uitgewerkt die geënt zijn op je eigen werksituatie. Het gaat om onderwerpen die er in jouw praktijk toe doen. Je krijgt inzicht in de integratie tussen verschillende vakgebieden op basis van duurzaamheid en actualiteit. Daarnaast leer je hoe je jouw vakinhoudelijke kennis trefzeker kunt inbrengen. Uiteindelijk wordt een thesis uitgewerkt die gaat over jouw werksituatie.

Aan het eind van de opleiding wordt een examen afgenomen en je schrijft een praktijkopdracht over een onderwerp uit jouw eigen praktijk. Bij voldoende (beide onderdelen > 5,5) ontvang je het Scobe diploma. Al onze masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

De masterclasses horende bij de verdiepende opleiding worden slechts één keer per jaar aangeboden.

Programma

De verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ongeveer vijf maanden en bestaat uit elf masterclasses van één dag. Masterclasses bereid je voor met opgegeven literatuur en huiswerkopdrachten. De opleiding wordt afgerond met een examen en het schrijven en presenteren van een praktijkopdracht.

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

De datums van de masterclasses zijn te vinden onderaan de webpagina. Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links.

Verdieping

Cluster 1: Stakeholders en samenwerking.

Cluster 2: Maatschappelijke opgaven.

Cluster 3: Juridische aspecten.

Cluster 4: Integrale gebiedsontwikkeling.

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. 

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de docenten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt.

Docenten:

Doelgroep

 • Medewerkers van gemeenten, provincies, corporaties, marktpartijen en adviesbureaus die zich bezighouden ruimtelijke/ en gebiedsontwikkeling
 • Planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders
 • Cursisten die de basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht hebben afgerond en een verdere verdiepingsslag willen maken

Van de deelnemers aan deze kopstudie wordt verwacht dat ze op basis van hun werkervaring kennis hebben van financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling.

Deze opleiding is op hbo-niveau. 

Leeropbrengsten

Na deze opleiding:

 • Kun je de gevolgen van de energietransitie, circulariteit en klimaatadaptie vertalen in de grondexploitatie;
 • Weet je resultaten door te trekken in een businesscase;
 • Kun je het projectresultaat optimaliseren door het inzetten van juridische instrumenten als aanbesteding en fiscaliteit;
 • Leer je breder te kijken naar de partijen om je heen;
 • Weet je financieel en juridisch advies te geven binnen een project;
 • Krijg je kennis en inzicht om als volwaardig gesprekspartner te fungeren voor verschillende partijen.

Achter bovenstaande opbrengsten is een aantal leerdoelen geformuleerd, uitgaande van HBO-competenties. Daarbij is ook het vaardigheidsniveau opgenomen waarop wij toetsen. Zo borgen we de onderwijskundige kwaliteit en de studeerbaarheid. Deze gegevens worden je verstrekt bij aanvang van de opleiding.

Naast het Scobe diploma kun je kiezen om op te gaan voor de MRICS-titel. Je maakt daarvoor ten behoeve van een assessmentgesprek drie casusbeschrijvingen: beschrijvingen waarin jouw bijdrage en meerwaarde aan het project centraal staan. Wie het assessment met goed gevolg aflegt, krijgt de MRICS-titel

Investering

Tijd

De masterclasses vinden gedurende ca. 7 maanden elke week van 9.30 - 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 tot 2 dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens de afronding van de thesis besteed je hier wat meer tijd aan. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

€ 4.499,- (excl. btw)* 
Btw kan teruggevorderd worden bij het btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.

Bij deze prijs is inbegrepen:

 • RICS-assesment (niet van toepassing op inschrijvingen vanuit Springest of de Corporatie Academy)
 • Catering
 • Lesmateriaal is deels bij de prijs inbegrepen, een aantal boeken is voor eigen rekening

Je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken. Alle masterclasses zijn los te volgen.  

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna is 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Waardering 
8,3
Startdatum 
donderdag 12 september 2024
Aantal dagen 
11
Locatie 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 
€ 4.800,- (excl. btw) en inclusief praktijkproef. De kosten voor een eventueel RICS-assessment zijn hierbij inbegrepen. De btw kan verhaald worden op het BCF. Kies je voor een losse masterclass, informeer dan naar de mogelijkheden.
donderdag 5 oktober 2023
donderdag 10 oktober 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 12 oktober 2023
donderdag 3 oktober 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 2 november 2023
donderdag 17 oktober 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 9 november 2023
donderdag 7 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 9 november 2023
donderdag 7 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 16 november 2023
donderdag 14 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 23 november 2023
donderdag 21 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 30 november 2023
donderdag 28 november 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 7 december 2023
donderdag 5 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 7 december 2023
donderdag 5 december 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 12 september 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 september 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 19 september 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht
donderdag 26 september 2024
Planeconomie & Vastgoedrecht