Planeconomie & Vastgoedrecht

Verdiepende opleiding Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

Je hebt ruime ervaring binnen het werkveld, maar je merkt dat je takenpakket aan het verbreden is. Je krijgt vaker te maken met de energietransitie en transformatie van gebouwen. Misschien begint de actualiteit van juridische onderwerpen je soms zelfs een beetje in te halen. Hoe zit het allemaal ook alweer precies?

Tijd voor verdieping! Tijdens de verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht geef je jouw kennis een complete update en kun je samen met collega's uit andere regio's sparren over een breed spectrum van actuele onderwerpen. 

Duurzame verdieping - Planeconomen, juristen en projectleiders krijgen in deze opleiding een breed overzicht van alle relevante onderwerpen binnen gebiedsontwikkeling. Daarbij worden onder andere drie casussen uitgewerkt die geënt zijn op je eigen werksituatie. Het gaat om onderwerpen die er in jouw praktijk toe doen. Je krijgt inzicht in de integratie tussen verschillende vakgebieden op basis van duurzaamheid en actualiteit. Daarnaast leer je hoe je jouw vakinhoudelijke kennis trefzeker kunt inbrengen. Uiteindelijk wordt een thesis uitgewerkt die gaat over jouw werksituatie.

Met deze opleiding krijg je verdiepend inzicht in alle aspecten van het vakgebied.  

Aan het eind van de opleiding wordt een examen afgenomen en je schrijft een thesis over een onderwerp uit jouw eigen praktijk. Al onze masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

De opleiding vindt plaats in Gouda, naast het NS-station.

Meer informatie? Download de brochure of neem contact op met onze opleidingsmanager via info@scobe.nl of 06 516 29 737.

Programma

De verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ongeveer vijf maanden en bestaat uit elf masterclasses van één dag. Masterclasses bereid je voor met opgegeven literatuur en huiswerkopdrachten. De opleiding wordt afgerond met een examen en het schrijven en presenteren van een thesis.

Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links:

 1. Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling (9 sep. 2021)
 2. Onteigening,  planschade en nadeelcompensatie (16 sep. 2021)
 3. Aanbesteden en staatssteun / Het Projectontwikkelproces (23 sep. 2021)
 4. Marktanalyse en verkooptechnieken (30 sep. 2021)
 5. Circulaire gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie (7 okt. 2021)
 6. Energietransitie: financiële en juridische mogelijkheden (28 okt. 2021)
 7. Leegstand en transformatie  (4 nov. 2021)
 8. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling (11 nov. 2021)
 9. Integrale gebiedsontwikkeling / Rol van de Woningcorporatie (18 nov. 2021)
 10. Onderhandelen en contracteren (25 nov. 2021)
 11. Grondbeleid + integratiecollege (2 dec. 2021)
 • Examen (16 dec. 2021)
  Presentatie praktijkopdracht (13 jan. 2022)
  Diploma-uitreiking (27 jan. 2022)

Alle masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Je kunt bijvoorbeeld een eigen opleidingsprofiel samenstellen door een selectie van masterclasses te maken.

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Doelgroep

 • Medewerkers van gemeenten, provincies, corporaties, marktpartijen en adviesbureaus die zich bezighouden ruimtelijke/ en gebiedsontwikkeling
 • Planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders
 • Cursisten die de basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht hebben afgerond en een verdere verdiepingsslag willen maken

Van de deelnemers aan deze kopstudie wordt verwacht dat ze op basis van hun werkervaring kennis hebben van financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling

Leerdoelen

Na deze opleiding:

 • Kun je de gevolgen van de energietransitie, circulariteit en klimaatadaptie vertalen in de grondexploitatie
 • Weet je resultaten door te trekken in een businesscase
 • Kun je het projectresultaat optimaliseren door het inzetten van juridische instrumenten als aanbesteding en fiscaliteit
 • Leer je breder te kijken naar de partijen om je heen
 • Weet je financieel en juridisch advies te geven binnen een project
 • Krijg je kennis en inzicht om als volwaardig gesprekspartner te fungeren voor verschillende partijen

Naast het Scobe diploma kun je kiezen om op te gaan voor de MRICS-titel. Je maakt daarvoor ten behoeve van een assessmentgesprek drie casusbeschrijvingen: beschrijvingen waarin jouw bijdrage en meerwaarde aan het project centraal staan. Wie het assessment met goed gevolg aflegt, krijgt de MRICS-titel

Investering

Tijd
De masterclasses vinden één keer per week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - ca. 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass krijg je de literatuur en een huiswerkopdracht toegestuurd. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 à 2 dagdelen (gedurende de examentijd en tijdens de thesis is dit meer).

Kosten
€ 4.250,- (excl. btw)* BTW kunt u terugvorderen uit het BTW-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie.

Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). Je dient in het bezit te zijn van een laptop.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Film

Waardering 
8,2
Startdatum 
donderdag 9 september 2021
Aantal dagen 
11 dagen
Locatie 
Scobe Academy, Stationsplein 9d, Gouda
Investering? 
De investering voor deze opleiding bedraagt € 4.250,- excl. btw. De kosten voor een eventueel RICS-assessment zijn hierbij inbegrepen. De btw kan verhaald worden op het BCF. Kies je voor een losse masterclass, informeer dan naar de mogelijkheden.