Duurzame gebiedsontwikkeling

Projectleider energietransitie

Inhoud

Jij bent  projectleider energietransitie of staat op het punt dit te worden. Dan sta je voor veel uitdagingen zoals het ontwerp of de uitwerking van de wijkuitvoeringsplannen of een deelimplementatie van de RES. Dat betekent dat je van veel onderwerpen af moet weten en samen met collega’s en experts keuzes moet kunnen maken.

Om je daarbij te helpen hebben we verdieping gezocht op verschillende onderwerpen binnen het specialisme van de energietransitie, Zo komen aan de orde: opslag,  de inpassing van warmtenetten en aanbestedingen. Uiteraard ook lokale wind en zon. Bereid je voor op de vraagstukken waar het vandaag om draait in de fysieke leefomgeving en maak écht impact binnen jouw projecten. Bij Scobe draait het vooral om financiën en juridica, en daarnaast om techniek en participatie.

We gaan tijdens deze opleiding veel verder dan beleid en leggen de focus op praktische, toepasbare uitvoeringsmogelijkheden. Hiermee krijg jij niet alleen meer inzicht binnen het vakgebied, maar behaal je ook meer effectiviteit binnen jouw projecten. Een unieke kans om je kennis uit te breiden aan de hand van echte praktijkvoorbeelden, begeleid door bevlogen vakmensen die dagelijks bezig zijn met de energietransitie.

In acht dagdelen, totaal vier dagen, behandelen we de verschillende onderdelen. Deze opleiding gaat verder dan de actuele stand van zaken en kijkt juist naar de nabije toekomst. Wat kan er? Wat is er al gedaan? Hoe pak je het praktisch aan?

Onderwerpen:

Na het volgen van de cursus ontvang je het Scobe Academy certificaat van deelname.

Programma

Alle onderstaande masterclasses beslaan per onderwerp een halve dag.

De datums van de masterclasses zijn te vinden onderaan de webpagina.

Warmtevisies en wijkuitvoeringsplannen  

De overgang van de bestaande voorraad naar duurzame energie is vaak opgenomen in beleidsstukken van gemeenten. Echter ontbreekt het vaak nog aan een duidelijk en realistisch uitvoeringsplan voor medewerkers. Welke keuzes moet je maken? Welke overwegingen spelen mee?

Een overzicht: technieken, financieringen en participatie

Momenteel is het opstellen van een RES voor de bestaande voorraad bij gemeenten het meest urgent: Wat zijn technische instrumenten? Hoe dek je de kosten? En hoe krijg je bewoners mee?

Wat is er nodig voor de exploitatie van zon op de bestaande voorraad

Zon, een steeds belangrijkere speler als het gaat om energie. Via zonnedaken of initiatieven als de postcoderoos zie je zonne-energie ook op grotere schaal binnen het stedelijk gebied. Toch is het lastig om dergelijke initiatieven te realiseren in de bestaande voorraad. Dat de salderingsregeling op termijn wegvalt helpt daar zeker niet aan mee. Het komt er dus op aan om de exploitatie te optimaliseren. Maar hoe?

Duurzame exploitatie van lokale wind

Dit dagdeel neemt je mee in alles wat er komt kijken bij lokale initiatieven rondom windenergie. Hoe zit dit coöperatieve model in elkaar? Welke lessen leren we uit het verleden? Hoe reageer je op de toekomst? Wat is de coöperatieve gedachte eigenlijk? Laetitia Ouillet, voorzitter van de Windvogel vertelt je alles over haar ervaringen en lessen van de afgelopen 30 jaar. Een unieke kans om jezelf verder te verdiepen op dit onderwerp, want een coöperatie blijkt een organisatie die investeert, stimuleert en reageert op initiatieven en marktomstandigheden.

Inpassing warmtenetten in de fysieke leefomgeving

Warmtenetten inpassen in stedelijk en landelijk gebied is niet gemakkelijk. Een warmtenet ligt immers niet zomaar in de grond. De ruimtelijke inpassing en eisen vanuit de bodem vragen veel aandacht. Tegen welke problemen loop je aan als je warmtenetten gaat aanleggen? In hoeverre verstier je het bodemleven in landelijk gebied? Hoe lang kan een straat opengebroken blijven in stedelijk gebied?

Hoe bereik je groepen die nauwelijks participeren?

Er zijn legio aan methodes en instrumenten waarop jij burgers kan enthousiasmeren om te participeren in de energietransitie. Dit dagdeel gaat niet  alleen over de methodes op zichzelf, maar ook over de technische mogelijkheden. Met een digitaal systeem erachter kun je het gevoel van betrokkenheid enorm vergroten, waarbij jij jouw effectiviteit verhoogt en tijd bespaart. Heel veel tijd!

Energiesystemen en bodem

De bodem speelt een cruciale rol bij de energietransitie. We gaan steeds meer gebruik maken van energiesystemen die een grote impact hebben op de ondergrond. Denk eens aan een WHO, geothermie of grootschalige energieopslag. Dat vraagt om een nieuwe manier van benaderen, een manier waarbij de boven- en ondergrond veel meer moeten samenwerken. Hoe pak je dat aan?

Aanbesteding van energieprojecten

Wat zijn de financiële en juridische mogelijkheden binnen deze samenwerkingen? Krijg inzicht in de juridische mogelijkheden om met verschillende partijen een samenwerking aan te gaan. Wat is er mogelijk op het gebied van circulair aanbesteden, beperkte rechten bij eigendom en publiek- en privaatrechtelijke inkadering?

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Docenten:

Doelgroep

Iedereen die zich binnen of met de decentrale overheid bezig houdt met vraagstukken rond dit onderwerp zoals;

 • Beleidsmakers
 • Projectleiders duurzaamheid
 • Conceptontwikkelaars duurzame energie
 • Adviseurs duurzaamheid
 • Planeconomen
 • Projectleiders gebiedsontwikkeling
 • Projectleiders energietransitie

Leeropbrengsten

Als je de hele leergang hebt afgerond dan:

 • Weet je welke vraagstukken je tegen komt binnen de energietransitie;
 • Weet je wat ondernemers/instellingen in de energiesector allemaal financieel en organisatorisch moeten regelen om een project waar te maken;
 • Weet je wat je wel en niet kan doen in je energieproject om stakeholders in beweging en het project van de grond te krijgen;
 • Ken je daarvoor ook de technisch, financiële, juridische en sociale mogelijkheden en actuele knelpunten van zon, wind, warmte en elektriciteit;
 • Kan je als projectleider energietransitie functioneren en je volgende stap zetten;
 • Kun je keuzes maken en richting bepalen die echt impact hebben binnen de energietransitie.

Investering

Tijd

De masterclasses vinden één keer per week plaats. Indien een masterclass alleen een middagprogramma bevat, starten we om 13:00 uur. De starttijd ’s ochtends is altijd 9:30 uur, binnenloop vanaf 9:00 uur. Voorafgaande aan de masterclass vind je de eventuele literatuur en/of een huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 dagdeel. Verder gaan we er vanuit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

 • Hele opleiding €2.695,-*
 • Masterclass dag €695,-*
 • Dagdeel €395,-*

Btw is terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). 

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd

Waardering 
7,9
Startdatum 
dinsdag 26 september 2023
Aantal dagen 
3 hele (ochtend en middag) en twee keer een middag
Locatie 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 
€ 2.695,- (excl. btw)
dinsdag 26 september 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 26 september 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 3 oktober 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 3 oktober 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 31 oktober 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 31 oktober 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 14 november 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling
dinsdag 12 december 2023
Duurzame gebiedsontwikkeling