Opleiding Vastgoedrecht en RO-recht

Inhoud

Deze juridische cursus gaat over het vastgoedrecht en ruimtelijke ordeningsrecht (Wro en Omgevingswet) in gebiedsontwikkeling. In vijf of negen intensieve en specialistische cursusdagen komen alle publiek- en privaatrechtelijke onderwerpen van gebiedsontwikkeling in hun actuele context aan de orde.

De juridische basis wordt gelegd in de Wro, de GREX-wet en de toekomstige Omgevingswet. U maakt kennis met de juridische én financiële onderbouwing van het bestemmingsplan: het exploitatieplan. Ook de privaatrechtelijke evenknieën van het exploitatieplan komen voorbij: de anterieure en posterieure overeenkomsten. Vervolgens wordt ingezoomd op de Europese regelgeving rondom aanbestedingen en staatssteun. Verder worden de verschillende vormen van samenwerking en het ontwikkelingsproces belicht. Tenslotte kijken we naar de laatste ontwikkelingen met betrekking rondom grondbeleid. 

Programma

De opleiding Vastgoedrecht en RO-recht start op 4 juni. De opleiding bestaat uit 5 of 9 masterclasses. Je bepaalt zelf welke 5 masterclasses dit zijn.

 1. Publiek recht (4 juni 2019)
 2. Omgevingswet (11 juni 2019)
 3. Exploitatieplan en de anterieure overeenkomst in de praktijk (18 juni 2019)
 4. Onteigening, nadeelcompensatie en planschade (3 sept. 2019)
 5. Aanbesteding en staatssteun (10 sept. 2019)
 6. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling (17 sept. 2019)
 7. Projectontwikkeling: contracteren met de overheid (24  sept. 2019)
 8. Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling (12 nov. 2019)
 9. Beheersing van het projectontwikkelproces (19 nov. 2019)

 Onderaan deze pagina vindt u meer informatie per masterclass. De gemiddelde voorbereidingstijd per masterclass is ongeveer een dagdeel. Aan het einde van de opleiding wordt er een examen afgenomen. Deelnemers die het examen met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe-certificaat.

Meer informatie? Download de brochure of neem contact op met Marjolein Vos via info@scobe.nl of via 06 516 29 737. 

Doelgroep

 • beleidsmedewerkers vastgoed, ruimtelijke ordening en/of gebiedsontwikkeling
 • juristen publiekrecht gebiedsontwikkeling
 • adviseurs RO- en vastgoedrecht
 • planschade adviseurs die hun blik willen verbreden 

Resultaat

Startdatum 
dinsdag 4 juni 2019
Aantal dagen 
5 of 9
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
De investering voor deze opleiding bedraagt voor 5 colleges € 2.250 en voor 9 colleges € 3.950,- (prijzen zijn excl. btw). De btw kan verhaald worden op het Btw-compensatiefonds (BCF).

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag

dinsdag 4 juni 2019
dinsdag 11 juni 2019
dinsdag 1 oktober 2019
dinsdag 5 november 2019