Bodem

DCMR en de Omgevingswet

dinsdag 15 december 2020

Er is grote behoefte aan duidelijkheid als het gaat om veranderende taken onder de Omgevingswet. Welke invloed heeft de Omgevingswet op jouw werk? Wat verandert er concreet? Waar kun je straks je informatie vinden? Hoe ziet het werk van jouw team er straks uit?

Met deze vragen zat omgevingsdienst DCMR ook. Zij zocht een praktijkgerichte opleiding voor haar mensen die verder gaat dan theorie. Een cursus waarin je echt aan de slag gaat met het werken onder de Omgevingswet. Scobe heeft daarom voor de DCMR een opleiding ontwikkeld die al deze facetten belicht: Bodem in de Omgevingswet. Interactief, concreet en gelijk toepasbaar.

Peter Rood, adviseur grond en grondwaterbeheer bij verschillende overheidsinstellingen, verzorgde samen met Scobe deze incompany training. “Het was spannend om voor een groep bodemspecialisten te gaan staan om een onderwerp uiteen te zetten die eigenlijk nog helemaal niet bekend is”, begint Peter. De groep bestaat voornamelijk uit vergunningverleners, toezichthouders en beleidsmakers.

“Ik ben begonnen met een inleiding over bodem in de Omgevingswet”, aldus Peter. “Er gaan veel dingen veranderen en dat brengt onzekerheid mee bij de mensen. Ik heb ze meegenomen in de gedachtegang van de Omgevingswet, een gedachtegang die toch heel anders dan nu in de sectorale wetgeving.”

Onder de Omgevingswet worden veel zaken integraler en gemakkelijker. Zo is er bijvoorbeeld meer beleidsvrijheid. Dat biedt ook veel mogelijkheden als je kijkt naar DCMR. “We hebben daarom een basis gelegd voor bijvoorbeeld het Bal en Bkl en vervolgens iedereen met casuïstiek laten oefenen met hoe de situatie onder de Omgevingswet gaat zijn.”

En dat is best lastig, want het is echt wel even zoeken waar bepaalde dingen onder de Omgevingswet geland zijn. “Dat is een zoektocht voor iedereen, ook voor mij in de voorbereidingen. We hebben daarom als het ware een gereedschapskist aangeboden met hoe je dit aanpakt. Hoe zoek je onder de Omgevingswet? Dit toepassen in de casus- en groepsopdrachten heeft de cursisten echt geholpen om de wet beter te begrijpen.”

De cursus is dan ook positief ontvangen bij de DCMR. Zij kunnen gemeentes beter meenemen in de keuzen die er liggen. “Er is nu nog tijd om je voor te bereiden. Hoe help je gemeentes keuzes maken? Welke interne processen moet je afstemmen op de nieuwe situatie? Zorg dat je helpt de onzekerheid weg te nemen en zorg voor een goede basis in je team wat betreft de Omgevingswet. Het is nodig!”, beluit Peter.

De cursus bodem in de Omgevingswet bieden we aan als reguliere cursus en als incompany. Bij een incompany worden alle casussen op maat gemaakt voor een optimale leerervaring. De reguliere variant staat gepland op 11 en 25 januari.  Meer informatie vind je hier.