Basiscursus Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

De basiscursus Planeconomie en Vastgoedrecht is gericht op de financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling. Je leert de basis omtrent rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling.

Na de startdag waarin we het speelveld, de spelers en hun drijfveren schetsen, gaan we door naar de werking en duiding van de grondexploitatie. Je zet zelf vanuit een leeg spread-sheet een Grex op en leert de posten daarvan te duiden. Daarna verbreden we naar de opstal- en beheerexploitaties. Daarmee samenhangend volgen de actuele ontwikkelingen rondom de grondexploitatie. Verder zoomen we in op de rol van de accountant en het Besluit begroting en verantwoording (BBV). Vanuit juridisch perspectief worden de Wro en de Omgevingswet behandeld. Daarnaast komt de Grondexploitatiewet en de financiële kaders voor het kostenverhaal aan bod. Aan het einde van de leergang wordt een examen afgenomen. Deelnemers die de toets met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe Academy-certificaat. 

De opleiding vindt plaats in Gouda (naast het station). Alle masterclasses kunnen ook los gevolgd worden. Ten slotte: je kunt ook je eigen opleidingsprofiel samenstellen en een selectie van masterclasses maken.

In april start de nieuwe cyclus, mocht je interesse hebben neem dan contact op met opleidingsmanager Marjolein Vos via info@scobe.nl of 06 516 29 737. 

Programma

De basiscursus Planeconomie en Vastgoedrecht duurt ca. 3 maanden, bestaat uit 9 masterclasses. Meer informatie over de masterclasses is te vinden op onderstaande links (de masterclasses zijn ook los te volgen).

  1. Gebiedsontwikkeling: de spelers, hun drijfveren en rollen (2 april 2019)
  2. Het maken van een Grondexploitatie (9 april 2019)
  3. Verwerving, grondproductie en gronduitgifte (16 april 2019)
  4. Grondexploitatie en actuele ontwikkelingen (7 mei 2019)
  5. Administratie, BBV en rol van de accountant (14 mei 2019)
  6. Vastgoedrekenen: als ontwikkelaar belegger en woningcorporatie (21 mei 2019)
  7. Publiek recht (4 juni 2019)
  8. Omgevingswet (11 juni 2019)
  9. Exploitatieplan en de anterieure overeenkomst in de praktijk (18 juni 2019)

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoedjuristen en projectleiders. Deelnemers aan het programma hebben een hbo- of academisch niveau. Je staat aan het begin van je carrière of op het punt een functieswitch te maken en krijgt daarvoor de ruimte van je werkgever. 

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Investering

Tijd
De masterclasses vinden één keer per week (dinsdag of donderdag) van 9.30 - ca. 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass krijg je de literatuur en een huiswerkopdracht toegestuurd. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1 à 2 dagdelen (gedurende de examentijd is dit meer).  

Kosten
€ 3.650,- (excl. btw)*. Btw kunt u terugvorderen uit het Btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal, eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht). Je dient in het bezit te zijn van een laptop.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Resultaat

Met deze opleiding verbreed je je kennis, vaardigheden en creativiteit als planeconoom, vastgoedjurist, projectleider of rentmeester. Vanuit meerdere perspectieven krijg je nieuwe inzichten, rekenmodellen en tools aangereikt om meteen in praktijk te brengen. Als je het examen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Scobe Academy-certificaat. 

Het is mogelijk om voor deze cursus PE-punten te ontvangen (o.a. bij NVR en RICS), informeer bij de opleidingsmanager naar de mogelijkheden. 

Startdatum 
maandag 2 april 2018
Aantal dagen 
9
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
€ 3.650,- (excl. btw). Btw terug te vorderen uit Btw-compensatiefonds (BCF).

Een perfecte combinatie van kennis en vaardigheden

De opleiding “Planeconomie en Vastgoedrecht” is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag