Gemeentelijk Vastgoed Management

VNG publiceert Sectorale Routekaart: tempo moet omhoog

donderdag 7 mei 2020

De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed is klaar. De VNG heeft deze vandaag einde dag gepubliceerd. Met deze routekaart wil de VNG handvatten bieden voor de verduurzaming van het gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed. Want ondanks dat gemeentes hier al mee zijn begonnen, om de doelen te behalen moet het tempo omhoog.

In de routekaart beschrijven gemeenten hoe zij de komende 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed verduurzamen. Doel: het reduceren van de CO₂-uitstoot met 95% en alle gebouwen aardgasvrij. Geen gemakkelijke opgave dus.

Eerst wordt het beleid voor de komende 4 jaar gedefinieerd, inclusief het financiële plaatje. Ook moet een strategie worden opgesteld om gebouwen die voor 2050 nog niet aan vervanging toe zijn, energieneutraal te maken. In de praktijk zal deze verduurzaming hand in hand gaan met andere opgaven zoals het aardgasvrij maken, klimaatadaptatie en circulair bouwen.

Tempo omhoog?

In een eerste lezing vinden wij het nog moeilijk in te schatten hoe deze publicatie concreet gaat bijdragen aan het versnellen van de verduurzaming. Enkele hints en tips zijn er wel uit te halen:

De aanpak op hoofdlijnen

  • Periode 1600-1930: Monumentale objecten: kies voor maatwerk.
  • Periode 1930-1992: Strategisch afwegen van verschillende technieken met quick wins.
  • Periode 1992-2020: Vastgoed heeft een redelijke schilkwaliteit. Hier kun je zonder veel kosten niet veel aan doen; behalve meeliften met ontwikkelingen in de buurt en korte termijn investeringen.

Enkele relevante aandachtspunten die de Routekaart noemt zijn:

  • Sluit vooral aan op de wijkaanpak, bijvoorbeeld als er een warmtenet ligt (of komt) gebruik dat dan.
  • Zoek het in bekende technieken als WKO.
  • Kies zoveel mogelijk een preferente techniek voor al je gebouwen. Dat bespaart tijd en leergeld, ook op de lange termijn.
  • Richt je organisatie in op meer werk en leidt vooral mensen op.
  • Circulariteit

De VNG geeft wel een stappenplan hoe deze opgave het beste aangepakt kan worden:

  1. Ontwikkelen van een gemeenschappelijk beeld op de opgave
  2. Inventariseren van de vastgoedportefeuille en maatschappelijke ontwikkelingen
  3. Bepalen van de verduurzamingsaanpak
  4. Doorrekenen van de financiële opgave
  5. Uitvoeringsstrategie voor de eerste fase van vier jaar
  6. Bepalen van de randvoorwaarden aan de uitvoering en het inrichten van de uitvoeringsorganisatie

Dit stappenplan hebben wij ook besproken in het webinar met Wicher Schonau van 23 april 2020. Ook komt deze uitgebreid aan bod in onze tweedaagse opleiding Maatschappelijk Vastgoed – Routekaart Verduurzaming.

Kostenkwestie

De publicatie geeft ook een overzicht van knelpunten. Een van de knelpunten waar wij ons ook zorgen om maken is de financiële ruimte die gemeenten hebben dit plan uit te voeren. Helemaal in de huidige tijd waar we in zitten. Het sociaal domein vraagt veel van gemeenten. Dat zet de financiën onder druk.

Wicher Schonau heeft een whitepaper geschreven over de route naar toekomstbestendig maatschappelijk vastgoed. Als je hier interesse in hebt neem dan gerust contact met ons op.

De routekaart van de VNG vind je hier.