Gemeentelijk Vastgoed Management

Stroomlijnen van besluitvorming door sturen op waarden van assets

dinsdag 5 maart 2024

In 2009 verscheen een NTA richtlijn die beleid aan conditiemeting van de assets koppelde: NTA 8026:2009. Het werd tijd voor een update: NEN 8026. Daarbij wordt waarde gekoppeld aan de instandhoudingseisen van verschillende assets. Verschil met de NTA is dat meer gestuurd wordt op waarden voor gebruikers en beheerders. Het is modern assetmanagement. Wat is het en heb je er wat aan?

Vertaalslag
Het ontwikkelen en realiseren van assets binnen vastgoed en infrastructuur is een middel om invulling te geven aan de doelstellingen van een organisatie. Deze assets moeten gedurende de levensfase zo in stand worden gehouden dat ze blijvend waarde realiseren voor en een bijdrage leveren aan de doelstellingen van de organisatie.

Een assetmanagementorganisatie heeft de verantwoordelijkheid om de strategische assetmanagementdoelstellingen te vertalen naar tactische kaders en het van daaruit opstellen van tactische instandhoudingsplannen. Die geven aan wat er met een verzameling van assets moet gebeuren, binnen welke financiële voorwaarden dit moet en welke informatie nodig is.

NEN 8026
Elke organisatie bepaalt zelf welke waardenaspecten van toepassing zijn op het assetportfolio. Bij elk relevant waardenaspect wordt de assetmanagementdoelstelling geformuleerd. Aan deze aspecten wordt een belang toegekend ten opzichte van elkaar, zodat een waardenkompas ontstaat.
De NEN 8026 gaat over ‘Waardegestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving’. Vanuit vastgestelde waardenaspecten geeft deze norm richting aan het opstellen van een waardenkompas.

Voorbeelden

Voorbeelden van toe te kennen waardenaspecten, die richtinggevend zijn voor de  instandhoudingseisen en -concepten en plannen voor instandhouding zijn:

  • Techniek en functioneren: de mate waarin het aan de wet voldoet, de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van een gebouw en of het goed te onderhouden is.
  • Kosten en baten: de mate waarin wordt gestuurd op economie, financieel, rendement, marktwaarde, toekomstwaarde, gebruikswaarde en belevingswaarde.
  • Leefomgeving en maatschappij: hier gaat het om esthetica, cultuurhistorische waarde, leefbaarheid, bereikbaarheid, duurzaamheid, circulariteit, ecologie, energieverbruik, klimaatadaptatie en inclusie. 

Samenspel
De norm gaat ook in op de rollen en taken van een assetmanagementorganisatie. Waardegestuurd in stand houden is alleen mogelijk wanneer er een adequaat samenspel is tussen bestuurlijk, strategisch, tactisch en operationeel niveau (zie onderstaand figuur). Wat het bovendien biedt is een structuur om meer top down gestuurd beslissingen te nemen. Nu blijkt er in de praktijk behoorlijk vaak onduidelijkheid om te beginnen door verschillende terminologie en maar ook in aansturing. NEN 8026 helpt, zo bleek in Maastricht, waar al wat is geoefend. Onze ervaring met een rekenkamer onderzoek is dat ook kleine gemeenten hier ook baat bij kunnen hebben.

Nico Harkes MRICS


Literatuur

Publicatie NEN 8026 Methode voor waardegestuurd in stand houden van assets in gebouwde omgeving
https://www.nen.nl/nieuws/bouw/publicatie-nen-8026-methode-voor-waardegestuurd-in-stand-houden-van-assets-in-gebouwde-omgeving/

NEN 8026 - Methodiek voor het waardengestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving
https://helix.nl/nieuws/nen-8026-methodiek-voor-het-waardegestuurd-stand-houden-van-assets-de-gebouwde-omgeving

NEN 8026 Waardegestuurd Vastgoedbeheer
https://fmconsultants.nl/nieuwe-norm-voor-assetmanagement-nen-8026/

Webinar van NVDO, Helix en NEN
https://www.youtube.com/watch?v=nWEvY1RY8hM&cbrd=1