Planeconomie & Vastgoedrecht

Wat wordt de nieuwe datum van de Omgevingswet?

woensdag 20 mei 2020

De Omgevingswet is op 1 april uitgesteld. Wat gaat de nieuwe invoeringsdatum worden? Uitstel met een half jaar zou het ministerie onvoldoende ruimte geven om orde op zaken te stellen. Het DSO vergt tenslotte nog erg veel werk en de coronacrisis is nog niet voorbij. Uitstel van meer dan een jaar is ook verre van ideaal. Hoe zorg je dan dat de Omgevingswet actueel blijft binnen de gemeentes?

Er moet nog heel wat gebeuren. Eind april kon 14% gemeenten een proefaanvraag of melding vanuit het DSO verwerken, zo blijkt de laatste cijfers. Minder dan drie procent van de gemeenten kunnen op dit moment vragenbomen registreren. Het publiceren van een omgevingswetbesluit is tot dusverre nog geen enkele gemeente gelukt. Werk aan de winkel dus.

Voor bodemspecialisten is de invoering van de Omgevingswet een ingrijpende verandering. Een andere benadering van vraagstukken, een nieuwe manier van zoeken in de Omgevingswet en een andere rol voor toezichthouders, handhavers en vergunningverleners richting stakeholders. Scobe heeft de opleiding Bodem in de Omgevingswet geheel vernieuwd. Kijk hier!