Planeconomie & Vastgoedrecht

Interview met Koen van Helvoirt: Van weiland tot oplevering, hoe werkt dat?

maandag 15 januari 2024

Koen van Helvoirt is civiel ingenieur bij Ligarus. Al 3,5 jaar houdt hij zich bezig met de infrastructuur in de openbare ruimte. En nu is hij nieuwsgierig geworden naar het proces dat zich afspeelt voordat hij in beeld komt. Scobe ging met hem in gesprek.

Wat doe je precies als civiel ingenieur?

Wij houden ons bezig met alles in de openbare ruimte, ook wat er onder de grond ligt. Wij bereiden bijvoorbeeld voor als het gaat om wegenbouw, kijken naar de wegen en fundering bij renovatie van woonwijken. We beschrijven en tekenen de infrastructuur zowel bovengronds als ondergronds uit. Ondergronds kun je denken aan ruimte voor kabels en leidingen, riolering maar bijvoorbeeld ook groeiruimte voor bomen. Bovengronds kun je denken aan bestrating, afwatering, straatmeubilair en groen. Wij adviseren en schrijven dilemma’s op en geven een advies aan onze opdrachtgevers. Kan de huidige rijbaan aangepast worden? Past een nieuwe riolering tussen de bestaande kabels en leidingen? Binnen de projecten ben ik verantwoordelijk voor het uitwerken van een ontwerp naar een uitvoeringstekening, het opstellen van een werkomschrijving/bestek en het verzorgen van ramingen.

Wat zijn jouw favoriete projecten?

Ik houd ervan om iets te realiseren wat voor de doelgroep zo praktisch mogelijk is, zodat de omgeving efficiënt en gebruiksvriendelijk is ingericht. En dat doe ik het liefst voor een compacte oppervlakte, waar de ruimte beperkt is. Dat is een échte puzzel. Zo heb ik de omgeving rondom een brandweerkazerne mogen uittekenen, maar ook de openbare ruimte en parkeergelegenheid rondom een supermarkt heb ik met veel plezier uitgewerkt. Ik merk dat slim afwateren steeds belangrijker wordt. Kunnen we bijvoorbeeld het oppervlaktewater bergen onder de rijbaan? Zijn infiltratiekratten op bepaalde locaties een optie? Niet zo gek natuurlijk, want hoe gaan we om met al dat water in Nederland?

Je zegt dat je meer wil weten over hoe projecten tot stand komen…

Dat klopt! Ik wil weten hoe het proces van begin tot eind loopt. De meeste beslissingen zijn al genomen als ik in beeld kom, maar wat gaat daar aan vooraf. Hoe is er tot een ontwerp gekomen? Welke stakeholders zijn erbij betrokken? Ik wil weten hoe je van weiland tot oplevering komt, daarom volg ik de verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht bij Scobe. Ik ging er blanco in, maar ik heb al veel nieuwe dingen geleerd. Het is een interessante opleiding, gegeven door een grote diversiteit aan docenten uit het werkveld. Omdat we met cursisten uit allerlei achtergronden zitten, leer ik de verschillende belangen bij een project steeds beter begrijpen.

Koen volgt de Verdiepende opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht bij Scobe die bestaat uit 11 masterclasses. Het heeft zijn interesse in planeconomie gewekt, hij oriënteert zich om dat in de toekomst naast zijn huidige baan te gaan doen.