- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Planeconomie & Vastgoedrecht
Interview met Ben Kloosterboer: In mijn nieuwe functie als planeconoom komt alles samen
dinsdag 5 maart 2024
Ben Kloosterboer werkt sinds september vorig jaar als planeconoom bij de gemeente Noordenveld. Hij is enthousiast over zijn nieuwe job en ging in gesprek met Scobe over zijn intrinsieke motivatie en liefde voor cijfers.
Jouw overstap van financieel adviseur naar planeconoom was een hele gerichte. Hoe kwam je daar zo bij?
Tijdens mijn werk bij BMC en Sweco ben ik een paar keer in aanraking gekomen met het werk van een planeconoom. Bij één van de opdrachten, bij de gemeente Hattem, mocht ik ondersteunen bij een grex voor een kleine nieuwbouwwijk. Ik zat samen met een oude rot in het vak, die mij uitgebreid heeft uitgelegd wat er allemaal bij een grex komt kijken. Ik had misschien niet de inhoudelijke kennis, maar ik was wel al heel handig met Excel. Samen hebben we toen de Excel waar de grex in stond slim gemaakt. Dat vond ik écht heel leuk.
Waarom vond je dat zo leuk?
Ja, cijfers hebben eigenlijk altijd wel mijn interesse gehad. Als kind wilde ik boekhouder worden en rekende ik met veel plezier alle kassabonnen van mijn moeder na. Na de middelbare school ging ik hbo bedrijfseconomie studeren en bij BMC heb ik een financieel traineeship gedaan. Nadat ik een paar keer in aanraking kwam met grondexploitaties merkte ik dat het speelveld me aantrok. Toen de vacature bij de gemeente Noordenveld voorbij kwam begon het zo te kriebelen, dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en ben gaan solliciteren. Ondanks dat ik niet helemaal in het profiel paste qua ervaring.
En hoe bevalt dat na de eerste zes maanden?
Goed! Ik zit met een senior planeconoom en ik leer veel over berekeningen en denkwijzen van hem. Dat je door je expertise met cijfers zo’n tastbaar effect kan hebben in de openbare ruimte is daarbij mijn grootste motivator. Kleine wisselingen kunnen grote effecten hebben. Acties hebben gelijk gevolgen en soms veel invloed. Je kunt soms een andere weg inslaan. Ik besef me dat ik nog veel moet leren, maar daar sta ik heel open in.
Met wat voor projecten met je nu bezig?
We hebben momenteel niks in uitvoering, maar wel verschillende projecten in de opstart- en afrondfase. Bijvoorbeeld locatie Roden-Zuid, een project in de opstartfase. Dat is echt een puzzel, want elk idee levert ook weer een probleem op. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur. Een ander voorbeeld is locatie Maatlanden-de Zulthe, dit is echt een mooi tekstboekvoorbeeld. Op locatie Oosterveld zitten we juist in de afrondfase.
Je bent begonnen met de opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht bij Scobe.
Gelukkig wil mijn werkgever echt investeren in mijn kennis en kunde. Daarom ben ik in november begonnen met de opleiding bij Scobe. We hebben een mooie groep cursisten met andere planeconomen, een kostendeskundige, een controller en een ontwikkelaar. Dat is handig, want zo hoor je ook weer andere ervaringen. Ook is het heel fijn om contacten te leggen met planeconomen van andere gemeenten. Zo heb ik ook al wat collega’s leren kennen van andere gemeenten.
Ben volgt op dit moment de geaccrediteerde opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht bij Scobe. In 20 masterclasses wordt hij klaargestoomd voor zijn werk bij de Gemeente Noordenveld. Hij komt graag in contact met andere planeconomen. Dus hij nodigt collega’s uit om te connecten via LinkedIn!