Planeconomie & Vastgoedrecht

Hoe gaat het nu met de Transitiewet?

dinsdag 11 augustus 2020

De Transitiewet. Deze wet maakt het mogelijk om experimenten uit te voeren die eerder waren goedgekeurd in voorgaande tranches van de Crisis en Herstelwet. In juli 2019 werd deze wet met veel belangstelling aangenomen maar sindsdien lijkt het stil. Hoe staat het ermee? Scobe maakt de balans op.

Met de Regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 1 juli 2019 - houdende het toevoegen van projecten en gebieden aan experimenten ter uitvoering van de Crisis- en Herstelwet (Regeling uitvoering Crisis- en Herstelwet) - is het mogelijk geworden om alvast vooruitlopend op de Omgevingswet te experimenteren. Er is niet meer een hele AMvB procedure nodig, maar een aanmelding bij het ministerie volstaat. Dat scheelt tijd. Veel tijd.  

Maken we daar dan ook gebruik van met zijn allen? Ja! Er is in een jaar tijd flink wat keren een beroep gedaan op de Regeling. Hiernaast staat het overzicht van de stand per 23-6-2020. Wat ons gelijk opvalt is de grote belangstelling voor een langere looptijd dan tien jaar. Al was dat misschien ook wel een beetje te verwachten.

Verder zien we dat er toch al heel wat gemeentes zijn die een bestemminsplan willen laten gelden voor het hele grondgebied; eigenlijk heeft men dan al een Omgevingsplan.

Tevens is het opvallend dat vaak een beroep wordt gedaan op de mogelijke eis om de planschadevergoeding deels uit te stellen totdat de functie (gedeeltelijk) is gerealiseerd. Niet meer bij het vaststellen van het bestemmingsplan alle schade vergoeden, maar betalen voor de schade op het moment dat deze zich voor doet. Hier lijkt dus echt behoefte aan.  

Meer is te vinden op https://wetten.overheid.nl/BWBR0042379/2020-06-23

We gaan er vanuit dat nu de Omgevingswet is uitgesteld dat we nog wel meer van deze Transitiewet zullen horen. We houden het in de gaten!