Planeconomie & Vastgoedrecht

70% van de gemeenten verhogen grondprijs voor woningen in 2022

donderdag 16 december 2021

Voorgaande jaren bleef de gemeente vaak wat achter en verhoogden slechts een beperkt aantal gemeenten hun grondprijzen. Maar in 2022 verhogen maar liefst 7 op de 10 gemeenten hun prijzen. De stijging (gemiddeld 4,5%) is echter nog lang niet zo hoog als de prijsstijgingen in de woningmarkt (tussen de 25% en 30%).  Dit blijkt uit het jaarlijkse Gemeentelijke Grondprijzen onderzoek van adviesbureau Stec Groep.

Prijsstijging gemeentes nog niet marktconform

Dit kan komen omdat gemeenten woningen betaalbaar willen houden. Het kan ook onbewust gebeuren. Volgens Erik de Leve, onderzoeker bij Stec, is het belangrijk dat gemeenten bewust hun prijzen gaan verhogen en als ze al kiezen voor het niet of nauwelijks verhogen van de grondprijzen, dit goed te motiveren.

Gemeentes blijven grond kopen

De afgelopen twee jaar heeft bijna 70% van de gemeenten grond aangekocht voor woningbouw. Volgens het onderzoek van Stec voert bijna 25% een actief grondbeleid en handelt daarmee in grond. Circa 40% voert een situationeel grondbeleid, een combinatie van actief en passief/faciliterend grondbeleid. Zo willen gemeenten meer regie over de nieuwbouwproductie krijgen. Ze willen vooral de bouw versnellen (circa 25%), maar kopen ook grond uit strategische overwegingen (28%) of vanwege algemeen maatschappelijk belang (23%).

Niet alleen de grondprijzen voor woningen, maar ook voor bedrijventerreinen omhoog.

Grondprijzen voor bedrijventerreinen gaan ook stijgen. Het gaat hier om meer dan de helft van de gemeenten. De prijsstijging is ook hier niet marktconform maar slechts 2,2%.

Bron: Financieel Dagblad en Stec Groep.