Woningcorporaties

Tijdelijk woningbouw: de gemeente zit klem in de regels?

maandag 24 januari 2022

We zien, gelet op de woningnood, steeds meer tijdelijke woonvormen, welke snel zijn te realiseren. In het regeerakkoord zijn ze zelfs benoemd als flexwoningen. Woningcorporaties willen wel, maar kunnen veelal niet, omdat het spaak loopt bij gemeenten. Paul Maas docent van Scobe en werkzaam bij de gemeente Helmond stelde de vraag aan de commissie die de spelregels maakt voor grondexploitaties van gemeenten (commissie BBV). Wij vroegen hem naar de achtergrond en de dilemma’s. Ondertussen zagen we dat dit probleem bij veel meer gemeenten aan de orde is.

Casus

De gemeente Helmond heeft een grote grondexploitatie die al iets meer dan 10 jaar gaat duren. Daarmee gaat hij al iets over de grens heen die de commissie BBV stelt. Maar voor een deel is de gemeente voornemens om gedurende 15 jaar tijdelijke woningbouw neer te zetten. Met een tijdelijke bestemming is dat relatief snel te realiseren. De 15 jaar is nodig vanuit de exploitatie van de tijdelijke woningen. Na die 15 jaar worden de woningen weer opgeruimd en kan de definitieve woningbouw plaatsvinden. De GREX zou dus met 15 jaar verlengd worden. Er is een kans dat de woningen als containers op de grond gezet worden. Ondertussen voldoet de grondexploitatie totaal niet meer aan de spelregels van de commissie BBV.

Problemen

De vraag is nu moet dit deel uit de grondexploitatie gehaald worden? Dat zorgt echter voor nieuwe problemen. Want tegen welke prijs moeten ze worden uitgenomen?  Om nog maar te zwijgen van de fiscale gevolgen voor de Vpb. Eerst er in en dan er uit; mogelijk met verlies en na 10 jaar geen compensabele verliezen meer. Al met al ingewikkeld. Of maken we er maar een tijdelijk beheer situatie van en geen uitname, met overigens weer nieuwe spelregels? Al met al zijn dit flinke puzzels voor de gemeente met als gevolg dat corporaties die flexwoningen willen realiseren weer heel lang moeten wachten.

Begrip

Wellicht dat de bovenstaande uitleg helpt om begrip te hebben voor de traagheid van sommige gemeenten. Ook hier geldt dat deze aan handen en voeten zijn gebonden; al was het maar door de beste bedoelingen van de accountant.