Duurzame gebiedsontwikkeling

Stikstof aanpak nogmaals, na klappen Landbouwakkoord

donderdag 22 juni 2023

Nu er beweging in het stikstof debat lijkt, door het vrijgeven van de gelden voor de circa 3.000 piekbelasters, had het Landbouwakkkoord moeten helpen om de hele stikstof problematiek integraal aan te pakken. Dat is nu even niet aan de orde. Daarom alle hens aan dek om met de huidige mogelijkheden dit aan te pakken.  Als pleister op de wonden is er ook nog een uitkoopregeling voor 8.000 bedrijven te compenseren.

Versnelling en vergroting aanpak noodzakelijk

De natuur versneld herstellen en het landelijk gebied toekomstbestendig maken. Dát is de kern voor de aanpak van het stikstofprobleem. Door een teveel aan stikstof verdwijnen bepaalde dieren en planten, waardoor de natuur verschraalt. Dat brengt schoon drinkwater, schone lucht en een gezonde bodem in gevaar. Een versnelling en vergroting van de aanpak is nodig voor correctief natuurherstel, en een duurzame(re) aanpak om opgaven als woningbouw, energietransitie, bereikbaarheid en verduurzaming van de landbouw te doen slagen. Door het klappen van het Landbouwakkoord is dat weer verder weg. Wel kan het ergste leed worden aangepakt nu er eindelijk duidelijkheid gegeven kan worden aan de piekbelasters.

Ruis rond AERIUS beetje verminderd

Wie een plan heeft voor bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk, uitbreiding van een bedrijventerrein of verbetering van de infrastructuur, kan volgens de rekenmodule van de overheid (AERIUS) in bepaalde gevallen op nét te veel stikstofneerslag uitkomen bij verschillende Natura 2000 gebieden. Prompt strandt een dergelijk plan of project om deze reden. Terwijl die zeer geringe te hoge stikstofneerslag in dit betreffende gebied, ecologisch wellicht niet echt een issue hoeft te zijn. Bovendien zit er, zoals bij alle rekenmodellen, een marge in het berekende effect. Op regionaal en lokaal niveau zorgt dit voor spanning tussen enerzijds ontwikkelende (publieke én private) partijen en anderzijds vergunningverlenende en toezichthoudende partijen. Door deze spanning houden woningbehoefte en natuurherstel elkaar in een houdgreep, met als gevolg stilstand en dat is niet in alle gevallen nodig. Is er dan geen oplossing? Jazeker wel! Hier zou iets verbetering in kunnen komen als de druk van de piekbelasters zo ver zou afnemen dat er wat ruimte ontstaat. Veel zal het echter niet wezen, maar er wordt vooruit gekeken. Wel staat AERIUS zelf niet langer ter discussie, als gevolg van een gerechtelijke uitspraak.

Salderen

De Minister geeft aan dat als er onvoldoende vrijwillig gebruik wordt gemaakt van de regelingen ze over gaan naar normeren en beprijzen. Tevens wil ze andere sectoren -met name de industrie in de omgeving van Natura 2000 gebieden-  gaan pakken. Daar zien we nu al de eerste tekenen van bij Tata Steel. Wat ik echter niet terug hoor is het stimuleren van salderen.  De natuur houd toch niet op bij de grens.