Duurzame gebiedsontwikkeling

Hybride warmtepomp: de Minister maakt het uitvoeringsplan

dinsdag 31 mei 2022

Om ervoor te zorgen dat mensen bij de vervanging van hun cv-installatie de overstap maken naar een duurzamer alternatief, maakt het kabinet hybride warmtepompen de nieuwe standaard voor het verwarmen van woningen. Er bestaan echter zorgen over het aantal beschikbare installateurs.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt, is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt. Deze oplossing kan op korte en lange termijn – in combinatie met duurzaam gas – bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct de overstap plaatsvinden naar een volledige warmtepomp, die helemaal geen aardgas gebruikt, of een aansluiting op een warmtenet.

De overstap op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas besparen. Daarom bereidt het kabinet[1] een normering voor waarbij vanaf 2026 bij de vervanging van de cv-ketel hogere eisen worden gesteld aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties, mits een woning daartoe geschikt is. Een hybride warmtepomp is dan een logische oplossing, maar er is ook ruimte voor andere duurzame technieken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas – zoals een warmtenet – zijn aangesloten, is er een uitzonderingsmogelijkheid.

Investeringskosten

Met een gemiddelde aanschafprijs van 5.500 euro is alleen al in 2026 een subsidiepot van 700 miljoen nodig. De vereniging van woningcorporaties Aedes[2] ziet de hybride warmtepomp als een tussenstap naar wonen zonder aardgas. Eerst dienen wel het dak, de vloer en de gevel te zijn geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van dubbelglas, aldus de vereniging. Voor woningen die na 2000 zijn gebouwd, is een volledige warmtepomp geschikt.

Het hele verhaal lijkt vooral te gaan over woningen. Wat er in (MKB)-bedrijven gebeurd komt niet aan de orde. Daar zijn toch ook de nodige verwarmingsinstallaties? Het zou mooi zijn als ook daar wat ging gebeuren, ook al is dat technisch gezien wel wat ingewikkelder, maar toch. 

De Minister heeft op deze manier gelijk het grootste deel van het Uitvoeringsplan warmte ingevuld. Er is momenteel niet veel keuze meer. Neem direct de bedrijven dan ook mee, zou ik zeggen. Met nog een beetje extra subsidie boven de € 150 miljoen die nu beschikbaar komt, moet dat lukken.

 


[1] https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/hugo-de-jonge/nieuws/2022/05/17/hybride-warmtepomp-de-nieuwe-standaard-vanaf-2026

[2] https://aedes.nl/verduurzaming/warmtepompen