Duurzame gebiedsontwikkeling

Biomassa-installatie van Van Puijenbroek

dinsdag 13 juni 2023

Nederland gaat van een relatief overzichtelijk energielandschap naar een situatie met meer verschillende energiebronnen en lokale toepassingen die niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. De initiatieven om de energietransitie in de gebouwde omgeving werkelijkheid te maken verschillen van elkaar.

Biomassa is in Nederland een veel gebruikt hernieuwbare energiebron, maar het is ook betwist. In deze casus dagen we je uit na te denken over de financiële (on)-mogelijkheden van biomassa-installatie.

 

Maak de casus: biomassa-installatie van Van Puijenbroek (voormalig eigenaar van de Telegraaf)

De textielindustrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Goirle. De twee fabrieken zijn niet meer in werking maar werden voorheen verwarmt door een biomassa-installatie. Die werd gevoed door bomen uit het bos in de directe omgeving. De eigenaar biedt de biomassacentrale aan als bron voor de woonwijk die op het terrein van de fabriek komt. In eerste instantie tegen een marktconforme prijs. Lees hier het artikel. De gemeente zal in het kader van WCW voor ten minste 50% mede eigenaar van het netwerk worden.

De vraag: 

De eigenaar van de biomassa wil heel graag dat de biomassacentrale intact blijft, want anders moet hij een veel kapitaal vernietigen. Hij besluit zijn oorspronkelijke vraagprijs te halveren. Wat zou jij als projectleider aan je team voor willen leggen? Motiveer je antwoord, neem daarin de wettelijke verplichting mee. 

ps. uitstelgedrag kan niet.

Het antwoord: 

  • Het is de goedkoopste, dus dan maar doen. Er komt vast wel een oplossing voor biomassa als dat niet meer mag.
  • Er is een kans dat biomassacentrales geheel in de ban gedaan worden. Hiermee is geen leveringszekerheid. Dus ondanks de goedkoopste, niet doen.
  • De onzekerheid kan door een traditioneel net worden overgenomen.
  • We moeten eerst uitzoeken wat er aan varianten is, dat zijn we wettelijk verplicht.

Motivatie: 
Aan je team zou je kunnen vragen naar de eisen in de Warmtewet, om hoeveel risico het gaat en of men vergelijkbare situaties kent.

Dat zou het volgende op kunnen leveren:
De Warmtewet eist leveringszekerheid. Die is er niet, omdat we niet weten hoe lang biomassa nog is toegestaan én het exploitabel is. Subsidie is er niet meer. In Duiven en Gelderland is een weliswaar grotere maar enigszins vergelijkbare centrale stilgelegd omdat hij niet meer te exploiteren was. Bovendien is het maar de vraag wat de burgerparticipatie met de nieuwe bewoners oplevert en of er geen waarde drukkend effect is op de nieuwe woningen. Je zou nog met je team uit kunnen zoeken of er een alternatief is, wat dit eventueel kost en of derden leveranciers zekerheden zijn te geven. Bijvoorbeeld bij de gemeente Tilburg dat naast Goirle ligt.

Bron: Tweede Kamer - kamerstukken