Duurzame gebiedsontwikkeling

De gemeenteraadsverkiezingen 2022; Almelo als doorsnee voor duurzame gebiedsontwikkeling

dinsdag 15 februari 2022

Wat willen de politieke partijen op het gebied van duurzaamheid? Zal een nieuwe raad en college het verschil gaan maken? We liepen de programma’s van de partijen Almelo - als middelgrote stad - eens na. Eerlijk gezegd raakten wij bij Scobe zelf een beetje gefrustreerd van de programma's.. Wij zijn benieuwd hoe jullie dit ervaren. 

De VVD (6 zetels) wil geen zonneparken, wel zon op dak en wil vooral de markt zijn werk laten doen, om ervoor te zorgen dat de lasten niet oplopen door de verduurzaming. Er is met name aandacht voor werkgelegenheid die duurzame ontwikkelingen mogelijk maken, eigen werkzaamheid van burgers en smart grids. Lokaal Almelo Samen (ook 6 zetels), doet niet aan duurzaamheid. Het woord duurzaamheid komt geen enkele keer voor. Het CDA (4 zetels) ziet vooral integrale opgaven: daarvan is het meest in het oog springend de wens om wijken te transformeren vanwege sociale problematiek én tegelijk te verduurzamen, maar ook bij nieuwbouw en bedrijvigheid zou steeds ten minste aandacht moeten zijn voor klimaatadaptatie en subsidies. Groen Links (2 zetels) in Almelo wil dat de gemeente zelf gaat investeren in het opwekken van duurzame energie, zoals windenergie, zonne-energie en aardwarmte. Zij laten dit niet alleen maar over aan bedrijven en investeerders. Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in lantaarnpalen die werken op zonne-energie. De hele stad moet ook een 30 km zone worden; en zo gaat het nog even door. De ChristenUnie (2 zetels) in Almelo heeft een uitgebreid programma en is eigenlijk de enige die in gaat op de wenselijkheid van (betaalbare) warmtenetten, voor zon-op-dak en het tegengaan van energiearmoede, maar ook het handhaven van aardgasnetten voor waterstof. Leefbaar Almelo (1 zetel) heeft een programma dat vrijwel uitsluitend uit groene thema’s bestaat: snelheid binnen de bebouwde kom naar 30 KM, “kappen met kappen” , meer groen en water, minder asfalt, stenen en beton. Democraten.nu zijn tegen de komst van een zonnepark. Ze willen vooral energiearmoede bestrijden, oud papier weer op laten halen door maatschappelijke organisaties en hogere milieunormen voor boeren dan de landelijke eisen. Van D66 is er geen standpunt te vinden (website ligt er momenteel uit). De PvdA komt niet verder dan “Vanuit de duurzaamheidsambities die wij delen en onderschrijven wordt houtstook ontmoedigd. Wij zien dit als een niet circulaire, vervuilende en bovendien ongezonde wijze van verwarming”.   Van enkele andere partijen zoals PVV en Forum is niets te vinden. 

Het lijkt erop dat de VVD de duurzaamheidsdoelstellingen wil laten berekenen door de markt, het CDA werk met werk wil maken, GroenLinks alles groen wil laten zijn en dat de kleine partijen wisselen of geen issue hebben. Zon-op-dak is een groot thema en lokale initiatieven scoren hoog.  

Om na te gaan of dit enige weerspiegeling zal hebben, hebben we nog naar wat programma’s gekeken. In Leiden en Smallingerland is vergroening een groot thema. Tevens zien we zon-op-dak veel terug. Windmolens dan weer veel minder, tenzij dit ergens echt een issue is. En verder wil men wat doen aan de energiearmoede. Dure oplossingen, hoe innovatief ook, kunnen nergens op een warm onthaal rekenen. Waterstof maakt op termijn een kans, velen zien het belang van lokale leidingen. Circulariteit zien we vrijwel nergens in de verkiezingsprogramma’s terug evenals bodemaspecten en de RES. 

Voor duurzame gebiedsontwikkeling gaat het dus om zon-op-dak, vergroening en bestrijding van de energiearmoede.