Woningcorporaties

Vereenvoudigde en geëxpliciteerde regels in de nieuwe Woningwet van 2022

donderdag 20 januari 2022

1 januari is de Woningwet aangepast. Deze aangepaste woningwet zorgt voor een beter werkbare wet, met ruimte voor meer lokaal maatwerk en risicogericht toezicht en minder administratieve lasten. De wet is aangepast omdat dingen beter konden en taken vereenvoudigd konden worden. Dit allemaal naar aanleiding van de evaluatie van de Woningwet van 2019.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

De belangrijkste wijzigingen zijn gemaakt op het gebied van leefbaarheid, maatschappelijk vastgoed en verduurzaming. Tevens is er nu veel meer ruimte voor maatwerk. We lichten een paar wijzigingen toe.

Met de nieuwe Woningwet is het voortaan mogelijk om maatschappelijk onroerend goed te verhuren aan natuurlijke personen. Men dient dan wel rekening te houden met aanvullende voorwaarden. Zo moeten bijvoorbeeld werkzaamheden die de huurder uitvoert gericht zijn op het maatschappelijk belang. Ook hoeft nieuw maatschappelijk vastgoed niet meer fysiek verbonden te zijn met een woning.

Op het gebied van leefbaarheid is het maximale investeringsbedrag voor woningcorporaties komen te vervallen. Voorheen gold hier een maximum per woning voor. Ook mogen corporaties vanaf 1 januari 2022 bijdragen aan activiteiten die ontmoetingen bevorderen, zoals bijvoorbeeld buurtbarbecues.

Hiermee wordt dan ook een mogelijk conflict met de Omgevingswet opgelost, want daar kan sprake zijn van een verplichting om leefbaarheid te realiseren (lees; gewoon investeren).

Op het gebied van duurzaamheid vinden we misschien wel de meest in het oog springende wijzigingen; opgewekte energie mag vanaf januari 2022 direct aan het net worden teruggeleverd. De opbrengst hiervan kan zo weer met de verhuurders worden verrekend. Ook mogen corporaties bij gemengde complexen andere eigenaren ontzorgen.

Maatwerk voor bestuurders

Voor de toezichthouders komt er onder de nieuwe Woningwet meer ruimte voor maatwerk (ook voor de AW). Het wordt meer risicogericht. Het houdt wel in dat in de toekomst woningcorporaties hun beslissingen nog meer zullen moeten motiveren. Huurders en huurdersorganisaties zullen meer tijd van de gemeente krijgen voor overleg om te reageren op acties van de corporaties, dit zal de inbreng van huurders verbeteren. Voor gemeenten zal de woonvisie verplicht worden, ook al zijn er nu al wel prestatieafspraken. 

Aedes is vooral blij dat dat de rompslomp en detailregels niet meer in de wet opgenomen zijn en dat nu veel meer ruimte is voor regionale partijen om werkbare afspraken te maken.

Tijdens onze masterclass De Woningcorporatie en de Omgevingswet praten we uitgebreid over de nieuwe woningwet en wat deze voor jou zal betekenen.