REnnovates Closing Event

woensdag 29 augustus 2018

In september 2015 ging het Europese innovatieproject REnnovates van start. Negen internationale partners, onder leiding van BAM, werkten drie jaar lang aan dit project dat erop gericht energieverbruik in huisvesting te verminderen en het aantal NOM-woningen te verhogen. Afgelopen week werd het EU-programma afgesloten met een congres bij de Homestudios van BAM Groep in Utrecht. Scobe Academy was hierbij te gast. 

De afgelopen jaren heeft BAM aan dit intensieve internationale project gewerkt om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. De resultaten hiervan zijn vorige week gepresenteerd onder aanwezigheid van Mr. Haitze Siemers (eurocommissaris), Mr. Eric Wiebes (Minister van Economische zaken) en Mr. Bart Tommelein (Open Vld). In het programma zijn experimenten gedaan met grootschalige schilrenovatie en installaties, maar - en dat is vernieuwend - ook op het niveau van de buurt. Door middel van slimme software regelt de buffering de energie voor de buurt op individueel gebruik, de weersverwachting en een groot aantal andere parameters.

Eén van de bevindingen binnen het project is dat de private financierbaarheid van energieneutrale huisvesting nog onvoldoende is. De aanbevelingen van de sprekers is daarom ook: experimenteer en werk samen, zorg voor flexibele oplossingen en vergroot de schaal zodat energieneutrale huisvesting betaalbaarder wordt. Uiteindelijk levert REnnovates een toolkit die verspreid wordt onder zoveel mogelijk gebruikers. De onderdelen zijn ook los te krijgen, zoals de software die de energiebehoefte voorspelt en de buffering verzorgt. 

REnnovates website

Wilt u meer weten over de financierbaarheid van duurzame gebiedsontwikkeling? Op 20 december start er een nieuwe cyclus van de cursus Duurzame Gebiedsontwikkeling