Gasloos bouwen: wie betaalt de rekening?

dinsdag 12 juni 2018

 

Onlangs meldden we al dat nieuwbouwwoningen per 1 juli niet meer op gas aangesloten kunnen worden. Uit dit artikel werd duidelijk dat hier juridisch gezien nog veel haken en ogen aanzitten. Ook vanuit het perspectief van de huisbezitter/consument is nog lang niet iedereen overstag en ontstaat de vraag: wie betaalt de gasloze rekening voor de bestaande woningvoorraad? Milieudefensie stelt ambitieuze doelen, en gaat ervan uit dat 80% van de huishoudens in 2030 gasloos is. Wat is hiervoor de meest efficiëntste oplossing voor verschillende soorten huishoudens en inkomensgroepen? Onderzoeksbureau Ecorys heeft hier, in opdracht van Milieudefensie, onderzoek naar gedaan.

Het blijkt dat een gemiddeld huishouden 18.500 euro kwijt is om een gemiddeld rijtjeshuis van het gas los te krijgen (een elektrische warmtepomp, ongeveer 6000 euro, die de cv-ketel vervangt, en aan isolatie, 12.500 euro). Een belangrijke bevinding hierbij is dat buurten met lage inkomensgroepen overwegend buiten de Randstad blijken te liggen. In landelijke gebieden is er minder restwarmte beschikbaar. Aansluiting bij een warmtenet is dus geen oplossing. In deze wijken komen mensen dan uit bij de dure warmtepomp. Omgekeerd wonen hogere inkomensgroepen vaker in de Randstad. Die hoeven minder geld te investeren in het anders verwarmen van hun huis.

Kortom, een huis verduurzamen om van het gas af te komen is kostbaar en niet iedere huiseigenaar kan zich dit veroorloven. Als huishoudens al 18.500 euro beschikbaar hebben, is het de vraag of ze dat hieraan willen uitgeven. Wat zijn de alternatieven? Particulieren kunnen bij de rijksoverheid subsidie aanvragen voor een warmtepomp en bij sommige lagere overheden, zoals gemeenten, voor isolatie. Consumentenorganisaties willen dat het makkelijker wordt om aardgasloos te gaan wonen. Daarbij wil de koepel van energienetbeheerders afspraken maken met minister Wiebes (Klimaat) over de aanpak en de kostenverdeling.

Het uitrekenen van hoeveel gasloos bouwen kost is afhankelijk van veel factoren en een complexe opgave. We gaan momenteel uit van onze huidige kennis, maar het kan zijn dat de techniek om huizen van gas te krijgen zich sneller ontwikkelt dan verwacht. Wil je meer weten over hoe je met dergelijke vraagstukken omgaat en leren hoe je aan gasloos bouwen rekent? Wegens grote belangstelling hebben wij besloten om deze masterclass Rekenen aan Gasloos bouwen te herhalen op 29 november. 

Meld je hier aan voor deze masterclass

Bron: Trouw