Gasloos: niet iedereen is blij

donderdag 24 mei 2018

Door Marjolein Vos

Het is allemaal wel erg snel gegaan als het gaat om gasloos bouwen. 29 april hoorden we dat er vanaf 1 juli er geen sprake meer kan zijn van een aansluiting op het gas voor nieuwbouwwoningen. Niet iedereen is hier blij mee. Scobe sprak hierover met Coen van Rooyen, jurist bij NVB. Volgens hem zitten hier nog wel een aantal haken en ogen aan.

  • Hoe gaan we om met eerbiediging van bestaande contracten waarbij het voorverkooppercentage nog niet is gehaald en de vergunning dus ook nog niet is aangevraagd?

  • Zeker als we dat nog een keer combineren met het feit dat de woningverkoop al is gestart; gaan we dan de ene helft met een aansluiting afleveren en de andere helft niet?

  • Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekverstrekking nu het langer kan gaan duren voordat een project in uitvoering komt? En in het geval als we naar gasloos gaan, het opeens duurder wordt?

  • Hoe gaan we om met prijsafspraken over sociale huur en koopwoningen: worden de normbedragen nu in één keer verhoogd omdat er opeens veel meer geïnvesteerd moet worden?

  • Sommige subsidies op alternatieve technieken kunnen zomaar vervallen; bijvoorbeeld omdat het geen keuze meer is om het alternatief toe te passen.
    De consequenties voor andere wetgeving is nog lang niet overal doorgevoerd.
    De invoeringstermijn is tekort en er is geen goede overgangsregeling. 1 januari 2019 komt eerder.

  • Last but not least: de RvS heeft eigenlijk niet naar het voorstel gekeken; dat betekent dat niet de normale zorgvuldigheid is betracht.  
     

Toch ziet van Rooyen nog een aantal vluchtwegen. “Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vergunningen in twee fasen”. Een andere optie is nog gewoon een gasaansluiting maken: het is namelijk niet verboden om aan te sluiten op het gas, wat is vervallen is de verplichting om aan te sluiten.

De Wet Voortgang Energietransitie (VET) bepaalt vervolgens weliswaar dat een netbeheerder geen andere werkzaamheden mag uitvoeren dan nodig voor de uitvoering van de wettelijke taak, wat in feite betekent dat de netbeheerder geen leiding meer mag aanleggen. Of dit mogelijk is terwijl er in een aantal gevallen wel gas geleverd moet worden is nog maar de vraag; wellicht zit ook hier nog ruimte.

Voor andere geluiden o.a. van de NEPROM en de VEH, zie dit artikel.

Om hier meer over te leren kunt u Scobe kunt u op 29 november de Masterclass Rekenen aan Gasloos bouwen (herhaling) volgen.