Tijd voor een update van de huidige fiscale uitgangspunten

donderdag 11 januari 2018

Door Henk de Kat

Tijdens het Wooncongres 2017 (op 9 november 2017) was onder meer te horen dar er jaarlijks minimaal 80.000 nieuwe woningen per jaar nodig zijn, bijna het dubbele van de huidige productie. Een van de redenen voor het feit dat de productie sinds het einde van de crisis niet noemenswaardig is gegroeid en ook in de nabije toekomst niet lijkt te groeien is, zoals tijdens dat congres werd verteld, een tekort aan bouwlocaties. Bouwen in het buitengebied is immers nog geen beleidsoptie. Dat betekent dat er dus ook binnenstedelijk naar mogelijkheden gezocht moet worden om ook maar enigszins aan de toegenomen vraag naar woningen tegemoet te kunnen komen.

Deze diversiteit aan locaties voor de ontwikkeling van woningen vraag niet alleen bestuurlijk om daadkracht en inventiviteit, maar vraagt ook van de betrokken ontwikkelaars in een vroegtijdig stadium een gedegen analyse van de fiscale mogelijkheden en risico’s van een potentiele ontwikkellocatie en het daarop te realiseren project. Het maakt daarbij dan geen verschil of sprake is van een volledig nieuw te ontwikkelen locatie of dat een bestaande locatie moet worden getransformeerd al dan niet in combinatie met sloop en nieuwbouw.

Inmiddels is een jaar ervaring opgedaan met de verruimde definitie van het begrip ‘bouwterrein’, dat sinds 1 januari 2017 zowel voor de BTW als de overdrachtsbelasting van toepassing is. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaren enkele nieuwe beleidsbesluiten voor de overdrachtsbelasting verschenen. En niet te vergeten, blijkt ook de rechtspraak steeds weer een bron van inspiratie. Een evaluatie van al deze ervaringen en ontwikkelingen aan het begin van het nieuwe jaar biedt weer volop mogelijkheden en kansen voor projecten die zich nog in een beginstadium bevinden. Voor projecten waarvoor de plannen zich al in een ver(der) gevorderd stadium bevinden, biedt deze evaluatie de mogelijkheid om te toetsen of de eerdere fiscale analyse nog steeds up to date is, dan wel dat er reden is tot (verdere) optimalisatie van eerdere uitgangspunten en/of afspraken.

Om maar twee voorbeelden te noemen van het afgelopen jaar:

A. Het Hof van Justitie (zaak C032/16) heeft zich uitgelaten over onder meer de vraag hoe een ondernemer moet omgaan met de voorbelasting die aan hem in rekening wordt gebracht bij het bouwen/verbouwen van een onroerende zaak die eigendom is van een derde en zowel die ondernemer als die derde het genot hebben van die diensten.

B. In maart van het vorige jaar is het ‘samenloopbesluit’ voor de overdrachtsbelasting geactualiseerd. De inhoud van dit besluit is daarbij meer afgestemd op de regelgeving op het gebied van de BTW.

Maar er zijn er veel meer onderwerpen die relevant zijn: tijd voor een update van de fiscale uitganspunten van de plannen.

Meer weten over dit onderwerp? Schrijf u dan in voor de masterclass Fiscaliteiten bij Gebiedsontwikkeling op donderdag 1 februari.