Peter Rood aan het woord over de Omgevingswet 

donderdag 19 september 2019

Als er iemand is die veel ervaring heeft met de voorbereiding op de Omgevingswet dan is het Peter Rood. Peter adviseert onder andere bij Woerden, het Gooi en Provincies.

Peter stelt dat de Omgevingswet eigenlijk zichtbaar maakt wat al een aantal jaren aan de gang is. Zo is gebiedsgericht werken al veel langer een mogelijkheid als het gaat om het aanpakken van verontreiniging. Enerzijds beweegt verontreiniging, maar anderzijds kunnen de integrale waarden in een gebied wel voldoende zijn om de veiligheid en het leefklimaat van mens en natuur niet aan te tasten. Maar de vraag is natuurlijk wel hoe vertaal je dit in regels in een omgevingsplan. Dat is nog niet zo eenvoudig. Daarbij is het vooral ook van belang dat je de afstemming doet met alle stakeholders: wat voor de één nog acceptabel is, is dat voor de ander niet. Daarmee zal er ook niet op iedere plek één antwoord zijn.

Het Defensie Eiland in Woerden is een interessante casus. De bovenlaag moet worden gesaneerd door de ontwikkelaar. De gemeente heeft dat geregeld met de ontwikkelaar, maar daaronder is de gemeente verantwoordelijk. Als we hier kijken naar alleen de spot dan zouden er forse bedragen geïnvesteerd moeten worden om de verontreiniging aan te pakken. Echter in de omgeving zijn er meer gebieden die transformeren. De vraag is dus wat worden de gebiedswaarden die de gemeente kan nastreven. In het omgevingsplan zouden dan verschillende regels kunnen komen voor zowel de bovenlaag als de onderlaag, regels omtrent het overleg met het bevoegd gezag enz. Bovendien zou alles dichtgespijkerd kunnen worden of juist globaal waarbij alleen het doel is geformuleerd. 

Peter zal de verschillende mogelijkheden schetsen tijdens de Masterclass Bodem in de Omgevingswet en de Aanvullingswet: wat is nieuw? Daarbij zal hij ook in gaan op de vraag hoe om te gaan met het onleesbare Aanvullingsbesluit Bodem en natuurlijk PFOS. Dat kan niet missen.

Zorg dat je als bodemspecialist nu al je stem laat horen bij diegene die het Omgevingsplan maakt!