Nieuw kostenverhaal: Aanvullingswet grondeigendom blijkt simpeler dan Wro

donderdag 12 juli 2018

Door Nico Harkes, eigenaar Next Vastgoed BV

Onder de Aanvullingswet grondeigendom was het doel het kostenverhaal simpeler in te richten. De resultaten van de experimenten van de 1e proeve, die voortvloeien uit de 16e en 17e tranche van de Chw, zijn inmiddels bekend. De experimenten zijn bijvoorbeeld uitgevoerd op het bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag, dat getransformeerd wordt naar woningen, en het gebied Rijnhuizen in Nieuwegein.

Voor de Binckhorst zijn zowel de zogenaamde planregels als de beleidsregels gemaakt. Voor Nieuwegein waren alleen de planregels bekend en zijn zeer beperkt. De planregels geven het kostenverdeelmechanisme weer en de beleidsregels laten de uitwerking hiervan zien. De beleidsregels zijn dynamisch en kunnen door aanpassing van beleid op ieder moment gewijzigd worden. Mochten de financiële uitgangspunten bijvoorbeeld wijzigen, dan veranderen de beleidsregels, maar de planregels blijven zoals ze zijn.

Maar ook voor buitengebieden wordt geëxperimenteerd met het nieuwe kostenverhaal. Hier is niet bekend wat de investeringen precies zijn; wel is het mechanisme bekend waarmee de kosten verdeeld worden. En dat alles voor wat betreft de planregels op één A4. Aandachtspunt vormt nog wel de rechtszekerheid voor degene die moet bijdragen. Met name het zicht op de investeringen en hoe het verdeelmechanisme werkt vraagt zeker nog aandacht. In de Binckhorst kan dat beter. Wil je weten hoe het nieuwe kostenverhaal onder de Aanvullingswet grondeigendom wordt ingericht? Binnenkort zullen we dit voor een gemeente laten zien. 

Als u meer wilt weten over dit onderwerp hou dan onze website in de gaten, in het najaar vindt namelijk het seminar Experimenten kostenverhaal Omgevingswet door Joop van den Brand plaats.