woensdag 16 oktober 2019

Minder grondrisico, hoe doe je dat?

Gisteren, dinsdag 15 oktober, lanceerde Rijkswaterstaat de website MinderGrondrisico.nl om het risico in de uitvoering van projecten met veel grondverzet zoveel mogelijk in te perken. Dat doe je, aldus de partijen die daaraan meewerkten, door een aantal concrete maatregelen af te spreken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Met name in aanbesteding en contractvorming; niet meer alle risico’s naar de uitvoerder; maar delen en elkaar op de hoogte houden. Maar de website geeft ook input voor het nieuwe omgevingsplan.

Er is een aantal stappen opgenomen om te komen tot een risicoregister dat vitaal is voor de beheersing. Op hun webpagina Top beheersmaatregelen is meer informatie te vinden over het proces en het beperken van kosten. Dit soort stappen en procesafspraken zijn prima te borgen in het nieuwe omgevingsplan, zodat ze ook werkelijk gehandhaafd worden en niet iedere keer opnieuw worden vastgesteld. Het opnemen van dit soort regels in een omgevingsplan biedt dus meer kansen dan het huidige bestemmingsplan. 

Dit najaar organiseert Scobe een reeks masterclasses Bodem in de Omgevingswet, zodat je in 1 of meerdere Masterclasses op de hoogte bent van de meest actuele ontwikkelingen rondom Bodem en de Omgevingswet.