Duurzame gebiedsontwikkeling

Groenarmoede in Nederlandse wijken

maandag 28 februari 2022

Klimaatadaptieve en natuurinclusieve wijken ontwikkelen met voldoende openbaar groen vergt een landelijke norm in het Omgevingsplan. Anders worden er geen stappen gemaakt en deze zijn absoluut nodig.

Uit onderzoek van Natuur&Milieu blijkt dat nu nog minder dan de helft van de (onderzochte) wijken in Nederland over voldoende groen beschikken.

De meeste Nederlandse steden zijn nog steeds teveel “versteend”. Dit zorgt naast problemen voor de gezondheid, ook voor problemen tijdens hevige waterval en in periodes van langdurige hitte, immers blijft de hitte lang hangen tussen de stenen en voor een groot gemis aan biodiversiteit. Hoewel er de laatste jaren wel steeds meer aandacht is voor het belang van voldoende groen in de stad, delft ook in nieuwbouw wijken groen vaak het onderspit.

Grote verschillen tussen verschillende wijken

Uit het onderzoek blijkt dat in de 32 grootste gemeentes van ons land (100.000 inwoners of meer) 53% van de buurten niet voldoet aan het criterium van 75m2 groen per woning. Het onderzoek toont ook aan dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende gemeentes. In Haarlem, Tilburg, Amsterdam, Delft, Westland liggen de meeste versteende buurten. En de versteende buurten worden niet minder helaas. Uit het onderzoek blijkt dat het er steeds meer worden. Gelukkig scoren er ook een aantal gemeentes wel goed zoals bijvoorbeeld Emmen en Almere.

Meer groen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan

Adaptieve maatregelen moeten dringend worden toegepast willen we iets doen om de ernstige gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Nu wordt het in de stad doorgaans warmer dan op plekken buiten de stad, doordat bebouwing meer warmte vasthoudt. Vergroening van steden kan dit (deels) tegengaan. Vergroening betekent meer bomen in steden, meer parken met groen en planten op daken en muren. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, effect hebben op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte.

Overheid moet ingrijpen

Als we dit probleem daadwerkelijk willen aanpakken is er wetgeving nodig. Er moet een landelijke verplichting komen voor klimaatadaptieve en natuurinclusief bouwen. Een mooie taak voor onze kersverse minister Hugo de jonge om hiermee aan de slag te gaan. En laat dit probleem vooral snel worden opgepakt want er staan immers een hoop bouwprojecten op de planning en het zou goed zijn voor de gebiedsontwikkeling als deze meer groen worden gemaakt. Als je meer juridisch wil afdwingen dan kan je hier al terecht.