Planeconomie & Vastgoedrecht

De frustratie van het Didam - arrest in de praktijk

dinsdag 15 februari 2022

We kennen het ongetwijfeld allemaal: het Didam-arrest. Buiten dat we al langer te maken hebben met schaarse rechten, bijvoorbeeld bij de speelautomaten, komen ze nu tevens de gronduitgifte binnen. 

Maar ook bij zonnevelden, windmolens etc is er sprake van schaarse rechten. Maar goed, nu naar de praktijk: de situatie wordt frustrerend als je aan den lijve de gevolgen ondervindt als je je daar (nog) niet bewust van bent. En dat hebben we ondertussen ondervonden.

Migrantenhotel

Een grondeigenaar in de gemeente Hellevoetsluis heeft grond gekocht voor de realisatie van een migrantenhotel. Een tweede partij wil echter ook een migrantenhotel. Weliswaar niet op die grond, maar elders op het bedrijventerrein. De gemeente Hellevoetsluis wil echter maar één vergunning verlenen, maar heeft geen beleid gemaakt voor dit scenario. Aan de kant van de gemeente wordt nu een WOB - verzoek ingediend en bij de gemeente partij wordt er ondertussen beslag gelegd. Dat laatste mede met het Didam-arrest in de hand. Het gevolg hiervan is dat alle koopcontracten niet geëffectueerd kunnen worden. Of het terecht of onterecht is, laat ik hier maar in het midden, maar met dit soort bijwerkingen wordt het allemaal wel vervelend. Maak gewoon een goed beleid.