Bodem

Financiële aspecten van gebiedsontwikkeling/integrale businesscase

Wanneer? 
maandag 25 maart 2024
maandag 2 september 2024
maandag 10 maart 2025
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 345,- ex. btw. Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen.

Inhoud

Leg het verband tussen grondexploitatie en gebiedsexploitatie bij een organische of een integrale gebiedsontwikkeling. Daarna staan we stil bij de verbreding van de gebiedsontwikkeling met allerlei maatschappelijke bodem vraagstukken.

Om dergelijke opgaven te realiseren is het zaak langdurig te sturen op de cashflow en dat doe je door wellicht impopulaire maatregelen of verplichte afname van gas. Je kent de financiële aspecten en je hebt een goed inlevingsvermogen waardoor je goed kan samenwerken met teamleden.

Programma

Integrale businesscase

 • Verband tussen grondexploitatie en gebiedsexploitatie.
 • Organische gebiedsontwikkeling
 • Integrale gebiedsontwikkeling

Verbreding van de gebiedsontwikkeling

 • Samenwerken: verbreden óf verlengen van de gebiedsexploitatie
 • Effect circulaire economie, energietransitie en duurzame mobiliteit

Sturen op cashflow

 • Gedwongen winkelnering
 • Publieke óf private financiering
 • Erfpacht en andere instrumenten

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteiten binnen bodemvraagstukken waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen.

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor bodemexperts (voor zowel junior als senior expert, planlogen, stedenbouwkundigen planeconomen en eenieder die aan de integrale gebiedsontwikkeling werkt, maar bodem en water belangrijk vinden.

Leeropbrengsten

Deze dag levert je het volgende op:

 • Je vormt een grondexploitatie om naar een businesscase.
 • Je leert waar de (benodigde) verbreding van de businesscase zit om maatschappelijke doelen te halen.
 • Je weet welke instrumenten (financieel/beleid) je in kunt zetten om voldoende cash te genereren voor de doelstelling.

Investering

Tijd

De starttijd van de masterclasses is 13:00 uur, binnenloop vanaf 12:30 uur. Voorafgaand aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een eventuele huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1/2 dagdeel. Verder gaan we ervan uit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

Per masterclass € 345,-*
Gehele opleiding € 3.800,-*

Btw is terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie. Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht).

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.