Bodem

Financiële aspecten van gebiedsontwikkeling/integrale businesscase

Wanneer? 
maandag 25 maart 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
maandag 2 september 2024 - 09.30 uur tot 16.30 uur
maandag 10 maart 2025 - 09.30 uur tot 16.30 uur
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 695,- ex. btw. Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen.

Inhoud

Uiteindelijk moet de ontwikkeling van een gebied financieel - al dan niet met subsidie - uit kunnen. Daarvoor brengen we de kosten en de opbrengsten in beeld. Bodem heeft heel veel invloed op die kosten en die opbrengsten. In de ochtend verkennen we opzet van kosten en opbrengsten: de grondexploitatie. Daarna lopen we de verschillende posten na en kijken naar de invloed van bodem daar op.  

 Leg het verband tussen grondexploitatie en gebiedsexploitatie bij een organische of een integrale gebiedsontwikkeling. Daarna staan we stil bij de verbreding van de gebiedsontwikkeling met allerlei maatschappelijke bodem vraagstukken.

In de middag geven we een toelichting op de ontwikkeling van de grondexploitatie in de afgelopen 15 jaar. Daarna zoomen we in op periodes waarin o.a. ook financiële tegenwind is ontstaan. Dit heeft er onder meer toe geleid dat grondbeleid weer op de agenda staat van de minister. Hiermee krijg je een beeld waar een financieel strateeg mee te maken heeft in de gebiedsontwikkeling.

Vervolgens vormen we een traditionele grondexploitatie om naar een integrale businesscase door middel van casuïstiek. Daarbij voeren we een bodemprogramma in en kijken hoe de financiële cijfers veranderen. Neem wel een laptop mee, want je mag gaan rekenen.

Programma

Grondexploitatie en bodem

 • Wat is  grondexploitatie
 • Rekenmodel van kosten en opbrengsten
 • Aankopen grond
 • Sloop
 • Bouw en woonrijp maken
 • Opbrengsten goedkope en dure programma’s
 • Grondbeleid

Integrale businesscase

 • De ontwikkeling van de grondexploitatie
 • Financiële haalbaarheid van de gebiedsexploitatie inclusief bodem
 •  Verbreding gebiedsexploitatie
  • Toegevoegde (financiële) waarde van placemaking
  • Casus: integrale gebiedsbusinesscase met invoeging van een bodemprogramma

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteiten binnen bodemvraagstukken waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen.

De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling tussen de cursisten. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Doelgroep

Deze opleiding is met name bedoeld voor bodemexperts (voor zowel junior als senior expert, planlogen, stedenbouwkundigen planeconomen en eenieder die aan de integrale gebiedsontwikkeling werkt, maar bodem en water belangrijk vinden.

Leeropbrengsten

Deze dag levert je het volgende op:

 • Inzicht in de vraag waarom we publiek geld investeren in gebiedsontwikkeling.
 • Je vormt een traditionele grondexploitatie om naar een integrale businesscase. 
 • Je leert waar de (benodigde) verbreding van de businesscase zit om financiële waarde, maar ook maatschappelijke waarde te creëren.

Investering

Tijd

De starttijd van de masterclass is 09:300 uur, binnenloop vanaf 09:00 uur. Voorafgaand aan de masterclass vind je de hand-outs, de eventuele literatuur en/of een eventuele huiswerkopdracht op de online omgeving. De voorbereiding hiervoor bedraagt gemiddeld 1/2 dagdeel. Verder gaan we ervan uit dat je zelf in het bezit bent van een laptop.

Kosten

Per masterclass € 695,-*
Gehele opleiding € 3.699,-*

Btw is veelal terug te vorderen uit het BTW-compensatiefonds als je bij de overheid werkt. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van je organisatie.

Catering is inbegrepen. Dit geldt ook voor het lesmateriaal. Eventuele kosten voor extra boeken zijn voor eigen rekening (niet verplicht).

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.