Vastgoedbeleid

Gemeentelijk vastgoedmanagement

Inhoud

De behoefte om gemeentelijk vastgoed te professionaliseren groeit. Hoe houd je de portefeuille toekomstbestendig? De gemeente is eigenaar van vele gebouwen, maar ook subsidiegever voor gebruikers van maatschappelijk vastgoed; hoe zorg je voor balans? Deze vragen maken de ontwikkeling van beleid noodzakelijk en zorgen voor nieuwe vragen op uitvoeringsniveau.

Het maatschappelijke rendement van gemeentelijk vastgoed staat voorop: de huisvestingsvraag bepaalt de beleidsopgave. Het financieel rendement en de professionalisering blijven vaak onderbelicht: begrijpelijk, maar gezien de flinke vastgoedportefeuille die gemeenten hebben is het noodzakelijk deze aspecten mee te nemen in de vastgoedstrategie. Daarbij blijven tal van praktische vragen een rol spelen, die je in deze cursus leert aanpakken. 

Om klimaatdoelen te halen, moet ook het gemeentelijk vastgoed snel worden verduurzaamd. Deze transitie gaat gemeenten alleen niet lukken wanneer ze het als een ‘lineair project’ aanpakken. Andere vormen van organiseren en samenwerken zijn nodig om nog onbekende oplossingen aan te boren. Bovendien bevindt verduurzaming zich in een context waarin financiën, maatschappelijke en juridische kwesties een belangrijke rol spelen. Hoe pak je dit integraal aan? 

In de organisatie van het gemeentelijk vastgoed is er behoefte naar een integrale blik, daarom ligt in deze cursus de focus op:

 • Het inrichten van de vastgoedorganisatie
 • Financiële en juridische kaders
 • Data-analyse en presentatie
 • Maatschappelijk rendement
 • Verduurzaming nieuwe en bestaande voorraad
 • Formulering van een vastgoedstrategie

Meer informatie? Download de brochure of neem contact op met opleidingadviseur Marjolein Vos via info@scobe.nl of 06 516 29 737. 

Programma

Binnen de cursus gemeentelijk vastgoed bieden wij maatwerk: je kunt de 6-daagse cursus volgen of je eigen selectie aan masterclasses kiezen. Ook kun je met één of meerdere collega's de cursus volgen (afhankelijk van jouw werkgebied). Meer informatie over de cursus en masterclasses is te vinden via onderstaande links. 

Masterclasses

1. Waar staat jouw vastgoedorganisatie? (10 november 2020)
2. Vastgoedfinanciën / Transformatie van Maatschappelijk Vastgoed (24 november 2020)
3. Juridische aspecten (8 december 2020)
4. Maatschappelijk rendement en data-analyse (5 januari 2021)
5. Verduurzaming gemeentelijk vastgoed (19 januari 2021)
6. Vastgoedbeleid en formulering strategie (2 februari 2021)

 

Doelgroep

 • Medewerkers van decentrale overheden als gemeenten, provincies en waterschappen die te maken hebben met het management van het eigen vastgoed en de vastgoedportefeuille
 • (Toekomstige) asset- en portefeuille-managers
 • Managers vastgoed
 • Facilitymanagers vastgoed
 • Beleidsmedewerkers vastgoed en vastgoed-beheer
 • Planeconomen en projectleiders die meer van vastgoedbeheer en -exploitatie willen leren.

Leerdoelen

 • Je leert hoe de vastgoedorganisatie wordt ingericht;
 • Wat de financiële en juridische kaders zijn;
 • Wat je met vastgoeddata kan en hoe je dit presenteert;
 • Wat het maatschappelijk rendement is van gemeentelijk vastgoed;
 • Verduurzaming van de nieuwe en bestaande voorraad;
 • Hoe je een vastgoedstrategie formuleert.

Praktische zaken

Locatie
Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, Amersfoort

Investering
6 dagen cursus € 2.895,-
4 dagen instaptraject € 2.095,-
3 seminars € 1.595,-
2 seminars € 1.095,-
1 seminar €595,-

De prijzen zijn inclusief catering. De btw is voor gemeenten terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer bij uw boekhouding. 

PE-punten
Voor de 6-daagse cursus NVR 12 punten en RICS-punten in overleg. Indien u PE-punten voor een andere instelling wilt krijgen kunt u dat bij ons aangeven. 

Scobe-certificaat
Deelnemers die de cursus met goed gevolg doorlopen ontvangen het Scobe-certificaat.

Bouwstenen voor Sociaal

Scobe Academy is aangesloten bij het Bouwstenen voor Sociaal-netwerk. Dit lidmaatschap draagt bij aan ons doel om kennis te delen over gemeentelijk vastgoed. Wij steunen de doelstellingen van Bouwstenen: het ontwikkelen en professionaliseren van het vakgebied. Gemeenten die bij het Bouwstenen voor Sociaal-netwerk aangesloten zijn ontvangen standaard 10% partnerkorting (graag op het inschrijfformulier bij opmerkingen aangeven dat je Bouwstenen voor Sociaal-lid bent). 

Waardering 
8,3
Startdatum 
dinsdag 10 november 2020
Locatie 
Amersfoort
Investering? 
€ 2.895,- (excl. btw)
Scobe Academy in samenwerking met 
TwynstraGudde