- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Bodem
Water en bodem sturend: waar staan de provincies?
dinsdag 13 augustus 2024
Provincies zijn bezig met de uitwerkingen van de Kamerbrief ‘Water en bodem sturend in de ruimtelijke ordening. Hoe ver zijn zij? Een inventarisatieronde bij Friesland, Gelderland en Zuid-Holland. Wat kunnen we ervan leren?
1.Friesland
De provincie Friesland en het Wetterskip Fryslân hebben als de Friese invulling van deze Kamerbrief de visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+ in juli 2023 opgesteld.[1]
Proces
Deze visie is al in 2022 tot stand gekomen middels:
- Een actief participatieproces met de Friese Mienskip en vertegenwoordigers van belangenorganisaties, en co-creatie met de ambtelijke en bestuurlijke vertegenwoordiging van Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân en de inliggende gemeenten.
- De specialisten van Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân hebben samengewerkt aan de inhoudelijke onderbouwing van de visie.
Inhoud
Het watersysteem van de toekomst moet een systeem zijn dat gebaseerd is op de natuurlijke principes van water en bodem. Friesland heeft acht principes opgesteld:
- Een veerkrachtig water- en bodemsysteem
- Meer gebiedseigen zoetwater beschikbaar; minder afhankelijk van IJsselmeerwater
- Niet afwentelen op toekomstige generaties
- Bodemvitaliteit verbetert
- Waterkwaliteit verbetert
- Meerlaagsveiligheid
- Circulair en energietransitie
- Partnerschap “We richten ons zoveel mogelijk integraal op de totale opgave in het gebied, en vliegen die niet alleen aan vanuit onze primaire taken. Als gelijkwaardige partners zitten we aan tafel met medeoverheden en onze maatschappelijke partners.”[2]
Dit betekent primair dat de inrichting van het water- en bodemsysteem een goede basis is voor een duurzame zoetwaterbalans in heel Fryslân. In de Blauwe Omgevingsvisie (BOVI) en Blauwe drager verkennen provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân dit eindbeeld. Gezamenlijk vormen deze documenten Fryslân klimaatbestendig 2050+: de toekomstvisie op een klimaatbestendige inrichting van Fryslân voor 2050 en verder, waarbij water en bodem sturend zijn.
2. Gelderland
De provincie Gelderland heeft een visie ontwikkeld onder de naam “Water en Bodem Sturend” (WBS). Deze visie richt zich op een duurzame en toekomstbestendige aanpak van water- en bodembeheer. Hier zijn enkele kernpunten van deze visie:
- Niet afwentelen: Problemen niet doorschuiven naar toekomstige generaties of andere gebieden.
- Rekening houden met extremen: Omgaan met wateroverlast, droogte en bodemverontreiniging in samenhang.
- Meerlaagsveiligheid: Integrale aanpak voor een veilige leefomgeving.
- Minder afdekken en vergraven: Beperken van bodembewerking en verontreiniging.
- Transparante verantwoording: Keuzes en overwegingen duidelijk uitleggen.
Deze visie is een belangrijke pijler voor het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland en wordt in samenwerking met waterschappen en andere partners verder uitgewerkt. Inmiddels is een conceptversie van dit programma opgesteld.
3.Zuid-Holland
Het ‘Water en Bodem Sturend’-beleid wordt geïntegreerd in het ZH-PLG (Programma Landelijk Gebied, thema 2).[3] Dit programma loopt parallel met de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX) en de herziening van het provinciale omgevingsbeleid. De belangrijkste water- en bodemuitdagingen in Zuid-Holland zijn: verzilting, bodemdaling en het risico op overstromingen. De provincie heeft de rol om samen met medeoverheden en gebiedspartners maatregelen uit te werken voor de landelijke doelen.
Deze doelen worden regio-specifiek gemaakt. De provincie maakt onderscheid tussen een kortetermijn- en langetermijnaanpak. De zeer korte termijn richt zich op het creëren van stikstofruimte waarbij niet alleen gekeken wordt naar de landbouwsector. Direct daarna vragen natuur en klimaat om een integrale blik op de toekomst.
De provincie werkt al langere tijd aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Er zijn al veel lopende samenwerkingen en gebiedsprocessen waarin nu al daaraan uitwerking wordt gegeven. Het ZH-PLG is dus geen start van het werken aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Het grootste verschil is dat de doelen nu in één programma worden ondergebracht. Omdat het landschap in Zuid-Holland zo verschillend is, hebben zijn voor het ZH-PL drie kerngebieden aangewezen: Veenweiden, Kust en Duinen, Zuid-Hollandse delta. [4]
Conclusie
De drie provincies hebben of zijn bezig met de uitwerking van ‘Water en bodem sturend in de ruimtelijke inrichting.’ Friesland heeft inmiddels een visie opgesteld. Zuid-Holland en Gelderland zijn hiermee nog bezig, waar dit thema onderdeel van wordt, is van het programma Landelijke Gebieden. Bij Gelderland lijkt de “huidige beleidsprioriteit bij onderwerpen te liggen die nationale financiering en wettelijke aandacht krijgen, zoals stikstofreductie en natuurverbetering volgens de Wet Natuurbescherming. Dit heeft tot gevolg dat andere aspecten van het ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’ (NPLG) momenteel op de lange baan zijn geschoven.”[5] De drie provincies hebben een integrale benadering en werken nauw samen met andere partners (gemeenten, waterschappen).
Literatuur
- Presentatie GOO_Waterenbodemsturend_provincieGelderland (gelderseomgevingsdiensten.nl)
- Vitaal landelijk gebied Gelderland, Waarom, wat en hoe, Concept ontwerpprogramma 2024 – 2035, zie: https://media.gelderland.nl/Publieksbrochure_VLGG_240327_337628bdf9.pdf
- Kunnen water en bodem sturend zijn in het Nederlandse provinciale programma voor het landelijke gebied? Gina Smit 643315 (wur.nl)
- Naar een nieuwe balans in het landelijk gebied; infographic_zh-plg_02dv.pdf
[1] visie_fryslan_klimaatbestendig_2050_versie_20_juli_2023.pdf (sim-cdn.nl)
[2] Visie fryslãn Blz. 33
[3] Aanbieding het toetsbaar voorontwerp Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG); Factsheets Stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden in Zuid-Holland 30 juni 2023
[4] Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied - Provincie Zuid-Holland
[5] Kunnen water en bodem sturend zijn in het Nederlandse provinciale programma voor het landelijke gebied? Blz. 41