Bodem

Wat gaat er nog veranderen als het gaat om grondwater en het wegvallen van de Wbb?

woensdag 9 november 2022

De Omgevingswet is uitgesteld maar niet afgesteld. Het denken aan de uitwerking van de wet verdwijnt soms een beetje naar de achtergrond. Maar het is sneller juli 2023 dan we denken. Daarom nog een keer op een rijtje welke veranderingen de Omgevingswet met zich mee brengt, zeker als de Wbb er niet meer in de huidige vorm is.

  • Wat er o.a. gaat veranderen is dat gebiedsgerichte sanering/onttrekking van rechtswege wordt omgezet naar een onverplicht programma inclusief de bijbehorende monitoring. Het betreft dan kwantiteit en kwaliteit. Een programma is vormvrij en bindt burgers en bedrijven niet zonder meer. Dit vraagt om een speciale link met het Omgevingsplan; dat burgers en bedrijven wel bindt. Die moet er nog komen. Voorts kunnen veel meer aspecten van de fysieke leefomgeving worden toegevoegd. Problemen zullen steeds integraler bekeken worden. Het zou dus zomaar kunnen dat gebiedsgericht Wbb aanpakken door evolueert naar aanpak van de fysieke leefomgeving.
  • De interventiewaarden van de circulaire bodemsanering 2013 moeten terug komen als signaleringsparameters bij de beoordeling van grondwatersanering. Dit is geregeld in het Bkl. Die is nog niet vigerend. Hoe dat dan moeten zullen we nog even af moeten wachten.
  • Nieuw is ook dat de provincie instructieregels kan opstellen voor het waterschap. Dat moet worden verwerkt in het waterbeheerprogramma en dat zou ook in de verordening door moeten lopen. Dit vraagt dus om overleg tussen provincie en waterschap. We krijgen signalen dat dat op sommige plekken in het land al plaatsvindt, maar vanuit het waterschap gezien nog niet overal.
  • Wat verder gaat veranderen is dat trendontwikkelingen kwaliteit en kwantiteit deel gaan uitmaken van de monitoring. In ieder geval zullen door het vervallen van de Wbb de trendbeoordelingen voor aangetroffen verontreinigingen onder Gwr nu expliciet gemonitord moeten worden. De provincie zal de methode moeten geven. De provincie zal door het vervallen van de Wbb allereerst de pluimen aangeven die gemonitord moeten worden, zowel voor landelijk als stedelijk gebied. Hierbij vormt de KRW het kader. De daadwerkelijke monitoring kan via de instructieregels bij het waterschap terecht komen. Hier zullen ook signaleringswaarden weer terugkeren. Tevens kunnen maatwerkregels en maatwerkvoorschriften aan de orde komen om de monitoring goed in te richten.
  • Verder is er ook nog sprake van een bruidsschat. Deze wordt pas van kracht als de Omgevingswet vigerend is en wordt van rechtswege toegevoegd aan de verordening. Het zal o.a. gaan om lozingsregels en bronnering die het rijk niet langer zal reguleren. Het waterschap kan deze eventueel aanpassen aan de lokale situatie. https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/waterschapsverordening/bruidsschat-waterschapsverordening/. Daarmee komen er onder andere PAK’s, Kwik en Koper in de verordening.
  • Het is het waterschap toegestaan zelfstandig regels te stellen die in de wet zijn geregeld. We zijn benieuwd waar het waterschap mee komt!

Al met al een hele verzameling van veranderingen, die nog heel wat werk aan de winkel zullen veroorzaken.