Woningcorporaties

Volkshuisvestingsfonds: € 600 miljoen voor kwetsbare gebieden

donderdag 29 juni 2023

Woningcorporaties doen veel om wijken en buurten leefbaar en veilig te houden. Desondanks gaat de leefbaarheid in veel buurten met corporatiewoningen achteruit: mensen voelen zich onveiliger en de overlast neemt toe. Inwoners in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat, moeten echter meer perspectief krijgen.

Dat was de reden dat in de zomer van 2022 het Nationale programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) startte. Een jaar later, op 12 juni 2023, stuurde minister Hugo de Jonge een brief naar de Tweede Kamer over de stand van zaken bij de uitvoering van dat programma. Bij het NLPV zijn 5 ministeries betrokken. Belangrijk voor de sociale huur is dat programma 4 actielijnen en 20 focusgebieden heeft.

De vier actielijnen in NPLV

Actielijn 1: Preventie jeugdcriminaliteit en vergroten weerbaarheid jongeren
Door te investeren in scholing, werk en inkomen moeten jongeren weerbaarder worden, waardoor criminaliteit voor hen minder aantrekkelijk wordt.

Actielijn 2: Verbeteren slechte woningen en meer gemengde wijken
Het kabinet investeert via het Volkshuisvestingsfonds (VHF) € 600 miljoen in kwetsbare gebieden. Deze regeling gaat op korte termijn open voor gemeenten. Op verzoek van de gemeenten zijn de aanvraag-, monitorings- en verantwoordingslasten voor de eerste tranche van het VHF vereenvoudigd.

De eerste tranche laat zien dat er in de komende jaren 1139 woningen worden gesloopt, waarvan 527 sociale huur. Daarvoor komen in totaal 1934 nieuwbouwwoningen terug, waarvan 1027 in de sociale huursector vallen.

De resultaten worden gemonitord aan de hand van:

  1. Leefbaarometer ‘woningvoorraad’ 
  2. Het aantal te herstructureren en geherstructureerde woningen
  3. Het aantal nieuwbouwwoningen
  4. Samenstelling woningvoorraad
  5. Woningen met EFG-labels
  6. Inzet sturingsinstrumentarium woningtoewijzing.

Woningbouwimpuls
Naast het volkshuisvestingsfonds kunnen gemeenten een beroep doen op de Woningbouwimpuls (WBI) voor versnelling van de bouw, het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project, of woningen voor mensen met een middeninkomen betaalbaarder maken. 

Actielijn 3: Meedoen met de samenleving: SPUK
De gezondheidssituatie in de meeste stedelijke focusgebieden blijft achter ten opzichte van andere wijken in de stad. Het NPLV wil bijdragen aan een betere gezondheid en meer zelfredzaamheid voor de inwoners. 
Het afgelopen halfjaar is veel werk gemaakt van de start van een pilot, waarbij middelen en beleidsdoelen van de ministeries OCW en SZW worden samengevoegd om te komen tot één breed ondersteunend pakket voor de 20 stedelijke focusgebieden. De gezamenlijke regeling en de brede specifieke uitkering (SPUK) die op grond van deze pilot worden opgesteld, zijn naar verwachting op korte termijn afgerond. 

Actielijn 4: Integrale aanpak met duidelijke regie
De ministeries SZW, OCW en BZK hebben de mogelijkheden onderzocht om in de 20 focusgebieden regelingen voor preventie, armoede en schulden, veerkracht en weerbaarheid, re-integratie, school en omgeving en de ontwikkeling van het jonge kind samen te voegen tot één gezamenlijke regeling en brede specifieke uitkering (SPUK). 

 

Bron: Aedes Nieuws