Gemeentelijk Vastgoed Management

Vastgoedverduurzaming: ‘Corona geen reden voor uitstel’

woensdag 14 oktober 2020

Terwijl gemeentes ondersneeuwen in coronamaatregelen en bezuinigingen tikt de verduurzamingsklok gewoon door. Het is een hectische periode in gemeenteland; zeker nu de begrotingen er aan komen. Kunnen we de energietransitie niet even parkeren tot na de coronacrisis? Vakexpert Wicher Schönau heeft hier een duidelijk antwoord op. ‘Wacht niet! Begin, maak budget vrij. Hoe later je begint, hoe kosten ineffectiever het wordt.’

Ook als je niet direct door kunt pakken met de verduurzaming is het toch zaak om meteen in actie te komen. ‘De verduurzamingsaanpak vraagt meer capaciteit, extra kennis en uitgebreide vaardigheden. Voor een succesvolle aanpak hebben veel gemeentes dit keihard nodig, zij hebben dit niet standaard in huis’, aldus Schönau. ‘Hiervoor is niet alleen een onderbouwing nodig voor de middelen, maar juist ook voor een investering in de gehele vastgoedorganisatie. Dat kan absoluut niet wachten.’

Schönau weet waar hij over praat. Hij werkt in naam van TwynstraGudde bij veel verschillende gemeentes en heeft met de VNG nauw samengewerkt aan de sectorale routekaart. Eerder dit jaar publiceerde hij de whitepaper Route naar toekomstbestendig maatschappelijk vastgoed. Hierin staat beschreven hoe een routekaart voor maatschappelijk vastgoed in relatie tot de strategie van een organisatie tot stand kan komen. De rode draad: hoe maak je de verduurzamingsambities uitvoerbaar?

 ‘De verduurzamingsafspraken zijn niet vrijblijvend. De coronacrisis is geen reden om de doelstellingen naast ons neer te leggen. Zorg dat je begint met het opstellen of door ontwikkelen van je strategische aanpak. Bereid je budget, capaciteit en kennis voor, nu is het tijd voor de begroting’, benadrukt Schönau.

Om gemeentes te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed heeft Scobe in samenwerking met Schönau en Rik Altena van DWA  de cursus Gemeentelijk vastgoed – succesvol verduurzamen ontwikkeld. In deze tweedaagse cursus helpen we je met hetgeen waar jij nu tegenaan loopt. Je krijgt tools en technieken om jouw verduurzamingsplannen naar een hoger niveau te tillen, tips en trucs om keuzes te maken en goed met je geld om te gaan.

Hoe maak je de slag naar aardgasvrij? Is energieneutraal financieel wel haalbaar? Gaat je budget op aan het sociaal domein? Hoe kun je dit verduurzamingsproces versnellen? Er zijn nog genoeg vragen. Binnen deze cursus is veel ruimte voor interactie en kun jij input vragen op jouw vraagstukken. Er zijn nieuwe data beschikbaar in oktober.