Woningcorporaties

Minister de Jonge: modernisering van het grondbeleid: gevolgen voor corporaties

donderdag 29 juni 2023

Op 19 juni heeft Minister de Jonge de kamer geïnformeerd over zijn voornemen het grondbeleid te moderniseren, om sneller te kunnen bouwen tegen een lagere grondprijs. Dit is goed nieuws voor woningcorporaties. Hiermee kan sneller gebouwd worden voor de doelgroep.

Versnellen processen en procedures woningbouw
Het is belangrijk om waar mogelijk procedures te versnellen en de mogelijkheden voor verkorting van doorlooptijden te benutten. De minister wil dat we bij het maken van afspraken met ontwikkelaars gelijk gaan onteigenen. Voorts wil de Minister dat er één moment voor belanghebbenden is om naar de rechter te gaan en hij werkt aan een snellere behandeling bij de rechter.

Zorg dat waardevermeerdering zoveel mogelijk in het gebied blijft

Behoud de waarde in het gebied; ga grondspeculatie tegen en laat de waardestijging aan de samenleving ten goede komen. Dit ‘weglekken’ kan door het instrumentarium voor actief grondbeleid in te zetten.

Kosten en opbrengsten voorspelbaarder

Maak als gemeente officieel duidelijk met welke eisen van duurzaamheid, betaalbaarheid woningen en soorten kostenverhaal ze te maken krijgen. Expliciet verwijst de Minister hier ook naar het volkshuistingsprogramma dat gemeenten moeten gaan maken in het kader van zijn wetvoorstel “Versterking regie volkshuisvesting“. Hiermee is het voor degene die grondaankopen doen duidelijker waar ze rekening mee moeten houden bij biedingen. Het zal zeker invloed hebben op de waarde van de grond.

Expliciete aandacht woningcorporaties

De Minister schrijft in zijn brief voorts “Woningcorporaties zijn ook een belangrijke partij bij het realiseren van de ruimtelijke opgaven, vooral op het gebied van sociale woningbouw. Ze hebben daarom betere mogelijkheden nodig om grond te verwerven en te behouden. Met mijn voorstel om voor woningcorporaties de termijn waarvoor ze grondposities mogen aanhouden in hun DAEB-tak te verlengen van vijf naar tien jaar help ik hen daarbij”.