Ronald Wolvekamp (bbn) over “Het creëren van de place to be!’

dinsdag 24 maart 2020

Waar krijg ik nou energie van? Het realiseren van interessante nieuwe plekken, zo mogelijk in karakteristieke bestaande gebouwen. Ik hou me vooral bezig met de maatschappelijke kant van de harde wereld van bouw- en vastgoed. Vaak is de context complex, zijn er op het eerste oog strijdige belangen en moet de oplossingsrichting nog gevonden worden. In dat spanningsveld voel ik me het beste thuis. Meestal met de gemeente als opdrachtgever.

Mijn focus ligt op de kansen, ook al liggen die niet altijd voor de hand. Soms moet je een beetje buiten de lijntjes kleuren om duurzame oplossingen te vinden voor de exploitatie van maatschappelijke gebouwen. Het mooiste resultaat bereik je als de wensen van alle stakeholders samenkomen in de bedachte oplossing. Diverse gemeenten heb ik inmiddels mogen begeleiden bij het optimaliseren van het maatschappelijk vastgoed.

Er zijn twee voorbeelden van opvallende places to be waar ik bij betrokken ben geweest en die ik in dit verband wil noemen. Eén daarvan is het Energiehuis in Dordrecht.  Eerst een vervallen energiecentrale, tegenwoordig een culturele hotspot waar diverse doelgroepen onder 1 dak cultuur beleven. In de onderzoeksfase is hier gewerkt aan een haalbaar concept, dat de diverse gebruikers juist verbindt in plaats van afschermt met fysieke scheidingen.

Een andere interessante case die ook tot een mooi project heeft geleid is de Kampanje in Den Helder. Hoe krijg je cultuurbeleving in een rijksmonument? En ook een goed voorbeeld van ondernemerschap bij het exploiteren van zo'n prachtige plek. Op het zelfde werfterrein wordt momenteel ook het stadhuis ontwikkeld in twee markante gebouwen. Dit wordt echt een bruisend geheel, mooi om eens te gaan zien.

Andere voorbeelden van gemeenten waar ik heb mogen werken aan maatschappelijk vastgoedopgaven zijn: Amsterdam, Den Haag, Ede, Halderberge, Houten, Lansingerland, Nissewaard, Rotterdam, Woensdrecht en Zeist.

Ronald Wolvekamp (bbn adviseurs) verzorgt op donderdag 25 juni samen met Gerben van Dijk de inspirerende masterclass Bruisende business: efficiënter benutten van maatschappelijk vastgoed in de Chocoladefabriek in Gouda.