‘Vastgoed weer zorgenkindje’

vrijdag 12 oktober 2018

Dat was de kop van een artikel in het AD van 10 oktober. Een dag later werd de gekte bevestigd door NVM die eiste dat het Rijk gemeenten zou gaan verplichten om meer te bouwen.

Toch is de woningnood niet de grootste zorg voor De Nederlandsche Bank (DNB). Die kijkt vooral naar de commerciële sector: kantoren, bedrijfspanden en winkels. In die markt lijkt zich een tweedeling te voltrekken. Op toplocaties vliegen de prijzen de pan uit terwijl op andere plekken sprake is van langdurige en zelfs structurele leegstand.

De prijsstijgingen worden niet gevoed door schaarste aan ruimte maar door schaarste aan mogelijkheden om geld te laten renderen. De overvloed aan geld op zoek naar net iets meer rendement ziet DNB als een groot risico. Een studie in het Verenigd Koninkrijk laat zien dat banken nog altijd veel geld op vastgoedleningen verliezen. Omdat de markt weinig van haar fouten lijkt te leren komt DNB nu alvast met waarschuwingen.

Alle reden dus om de huidige leegstand serieus te nemen en te kijken naar mogelijkheden voor nieuw gebruik. Wie nu z’n plannen voorbereidt en in gang zet kan straks in een nieuwe crisis voordeel hebben. Bovendien, de woningmarkt kan nog wel wat vastgoed gebruiken dat geschikt is om te transformeren in woningen. Laten we van die oude kantoren dan niet alleen legbatterijen met studiootjes maken.

Gerben van Dijk