Opleiding Vastgoedrecht en RO-recht

Inhoud

Deze juridische cursus gaat over het vastgoedrecht en ruimtelijke ordeningsrecht (Wro en Omgevingswet) in gebiedsontwikkeling. In vijf of negen intensieve en specialistische cursusdagen komen alle publiek- en privaatrechtelijke onderwerpen van gebiedsontwikkeling in hun actuele context aan de orde.

De juridische basis wordt gelegd in de Wro, de GREX-wet en de toekomstige Omgevingswet. U maakt kennis met de juridische én financiële onderbouwing van het bestemmingsplan: het exploitatieplan. Ook de privaatrechtelijke evenknieën van het exploitatieplan komen voorbij: de anterieure en posterieure overeenkomsten. Vervolgens wordt ingezoomd op de Europese regelgeving rondom aanbestedingen en staatssteun. Verder worden de verschillende vormen van samenwerking en het ontwikkelingsproces belicht. Tenslotte kijken we naar de laatste ontwikkelingen met betrekking rondom grondbeleid. 

Programma

De basiscursus bestaat uit 5 tot 9 cursusdagen. Wanneer u 5 masterclasses wilt volgen, kunt u zelf bepalen welke masterclasses dit zijn. 

 1. Publiek recht (Wro / Omgevingswet), 18 dec. 2018
 2. Omgevingswet, 10 jan. 2019
 3. Exploitatieplan en de anterieure overeenkomst in de praktijk, 17 jan. 2019
 4. Onteigening, nadeelcompensatie en planschade, 7 feb. 2019
 5. Aanbesteden en staatssteun, 14 feb. 2019
 6. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling, 7 mrt. 2019
 7. Samenwerkingsvormen in gebiedsontwikkeling, 18 apr. 2019
 8. Beheersing van het ontwikkelingsproces, 25 apr. 2019
 9. Grondbeleid en integratiecollege, 16 mei 2019

Onderaan deze pagina vindt u meer informatie per cursusdag. De gemiddelde voorbereidingstijd per collegedag is ongeveer een dagdeel. Aan het einde van de opleiding wordt er een examen afgenomen. Deelnemers die het examen met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe-certificaat.

Meer informatie? Download de brochure of neem contact met ons op via info@scobe.nl of 06 516 29 737

Doelgroep

 • beleidsmedewerkers vastgoed, ruimtelijke ordening en/of gebiedsontwikkeling
 • juristen publiekrecht gebiedsontwikkeling
 • adviseurs RO en vastgoedrecht
 • planschade adviseurs die hun blik willen verbreden 

Investering

€ 2.250 voor 5 colleges naar keuze of € 3.950 voor alle 9 colleges. Prijzen zijn excl. btw. De btw kan worden verhaald op het BCF.

Resultaat

Startdatum 
dinsdag 18 december 2018
Aantal dagen 
5 of 9
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
De investering voor deze opleiding bedraagt voor 5 colleges € 2.250 en voor 9 colleges € 3.950,- (prijzen zijn excl. btw). De btw kan verhaald worden op het Btw-compensatiefonds (BCF).

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag

donderdag 15 november 2018
donderdag 22 november 2018
donderdag 6 december 2018
donderdag 10 januari 2019
donderdag 14 februari 2019