Duurzame verdieping Planeconomie & Vastgoedrecht

Inhoud

Ben je al enige jaren actief in de wereld van de planeconomie en gebiedsontwikkeling en wil je je  doorontwikkelen in dit vakgebied? Dan is deze kopstudie voor jou. Planeconomen, juristen en zeker projectleiders krijgen in deze opleiding een breed overzicht van en diep inzicht in alle aspecten van het vakgebied. Onderwerpen die er in jouw praktijk toe doen. Je krijgt inzicht in de integratie tussen verschillende vakgebieden op basis van duurzaamheid en actualiteit. Daarnaast leren de deelnemers hoe zij hun vakinhoudelijke kennis trefzeker kunnen inbrengen. Daartoe wordt een thesis uitgewerkt die geënt is op de eigen werksituatie. 

Programma

Het volledige opleidingsprogramma bestaat uit 11 masterclasses van één dag. Voorafgaande aan de masterclasses krijg je literatuur te lezen en een en eventuele huiswerkopdracht te maken. De gemiddelde voorbereidingstijd per collegedag is een à twee dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens het schrijven van de thesis ben je vanzelfsprekend meer tijd kwijt aan de opleiding. Je kunt ervoor kiezen tijdens de masterclasses de thesis te schrijven of je doet het na het examen, dit duurt voor de gemiddelde cursist 8-10 weken. 

 1. Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling (3 sept. 2020)
 2. Onteigening,  planschade en nadeelcompensatie (10 sept. 2020)
 3. Aanbesteden en staatssteun / Het Projectontwikkelproces (17 sept. 2020)
 4. Marktanalyse en verkooptechnieken (24 sept. 2020)
 5. Circulaire gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie (1 okt. 2020)
 6. Energietransitie: financiële en juridische mogelijkheden (8 okt. 2020)
 7. Leegstand en transformatie  (29 okt. 2020)
 8. Fiscaliteiten bij gebiedsontwikkeling (5 nov. 2020)
 9. Integrale gebiedsontwikkeling / Rol van de Woningcorporatie (12 nov. 2020)
 10. Onderhandelen en contracteren (19 nov. 2020  
 11. Grondbeleid + integratiecollege (26 nov. 2020)
 • Examen 17 december 2020
  Presentatie thesis (n.t.b.)
  Diploma-uitreiking (n.t.b.)

Doelgroep

 • Medewerkers van gemeenten, provincies, corporaties, marktpartijen en adviesbureaus die zich bezighouden ruimtelijke/ en gebiedsontwiikkeling.
 • Van de deelnemers aan deze kopstudie wordt verwacht dat ze op basis van hun werkervaring kennis hebben van financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling.

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy zijn koplopers in hun vakgebied. Ze brengen de actualiteit van hun vakgebied in 

Leerdoelen

Naast het Scobe diploma kun je kiezen om op te gaan voor de MRICS-titel. Je maakt daarvoor ten behoeve van een assessmentgesprek drie casusbeschrijvingen: beschrijvingen waarin jouw bijdrage en meerwaarde aan het project centraal staan. Wie het assessment met goed gevolg aflegt, krijgt de MRICS-titel

Investering

De masterclasses vinden gedurende 5 maanden iedere donderdag van 9.30 - ca. 16.30 uur plaats. Voorafgaande aan de masterclass krijg je de literatuur en een eventuele huiswerkopdracht toegestuurd. De voorbereiding bedraagt gemiddeld 1 á 2 dagdelen. Gedurende de examentijd en tijdens de afronding van de thesis besteed je hier meer tijd aan. Verder dien je in bezit te zijn van een laptop.

Kosten
€ 4.250,- (excl. btw)* Btw kunt u terugvorderen uit Btw-compensatiefonds BCF. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie. Bij deze prijs zit inbegrepen:

 • RICS-assessment;
 • Catering;
 • Lesmateriaal is deels bij de prijs inbegrepen, een aantal boeken zijn voor eigen rekening.

* Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Film

Startdatum 
donderdag 3 september 2020
Aantal dagen 
11 dagen
Locatie 
Scobe Academy, Stationsplein 9d, Gouda
Investering? 
De investering voor deze opleiding bedraagt € 4.250,- excl. btw. De kosten voor een eventueel RICS-assessment zijn hierbij inbegrepen. De btw kan verhaald worden op het BCF.