Woningcorporaties

De Woningcorporatie van Meerwaarde

Inhoud

We staan op het kantelpunt voor de corporatiesector. Er is een geheel nieuw speelveld ontstaan door de verandering van de vraag op de woningmarkt en het neergedaalde stof van de Woningwet.

De woningcorporaties staan voor verschillende uitdagingen;

 • De gevolgen van de klimaatplannen van het kabinet
 • Beheersing van ontwikkel- en onderhoudsprocessen
 • Terwijl je ook nog eens financieel fit moet zijn en blijven

Hoe ga je hiermee om? Je komt er alles over te weten tijdens onze onmisbare cursus De Woningcorporatie van Meerwaarde.

Het nieuwe speelveld

Je leert hoe je grip krijgt op dit nieuwe speelveld. En ook hoe je projecten effectief optuigt en aanstuurt voor optimale resultaten in kwaliteit, duurzaamheid, tijd en kosten. Je leert nieuwe mogelijkheden die je helpen jouw huisvestingsdoelen te realiseren. En tegelijkertijd jouw woningbestand drastisch en effectief verbeteren. Zo blijft jouw corporatie blijvend van meerwaarde, want dat is toch waar het om gaat!

Scobe Academy heeft, gelet op de kansen en valkuilen, een serie masterclasses opgezet. Scobe Academy doet dat als vernieuwer op het terrein van opleidingen voor woningcorporaties. Daarvoor is met een groot aantal experts en mensen uit de sector gesproken. Om alvast te proeven waar het heen gaat hebben we een interview van Sofie van den Enk (o.a. van de Keuringsdienst van Waarde) en Arnold Pureveen (Woonzorg Nederland) opgenomen.

Het interview 

Voor de opname van het interview is gekozen voor een unieke locatie. Namelijk in een broeikas op het dak van Praktijkschool de Sprong in Zwijndrecht met uitzicht op onder andere corporatiebezit van Woonkracht10.

Waarom in een kas? De metafoor is als volgt:

De kas staat naast het volkse symbool voor het feit dat iedereen mee zit te kijken met de corporatie; de Haagse toezichthouders, huurders en gemeenten. Corporaties moeten ook naar buiten kijken zoals weer aandacht voor leefbaarheid en bouwopgaven. Tevens komen er nieuwe ontwikkelingen aan zoals (bijv. de nieuwe Omgevingswet die van kracht wordt en weer meer aandacht voor de volkshuisvesting dan de €). Tot slot is gekozen voor een kas, omdat deze symbool staat voor duurzaamheid (hij levert warmte) etc.

… het komt allemaal op uw pad

Scobe Academy doet de aftrap met een fenomeen wat nog niet zichtbaar is in de corporatie wereld: de Omgevingswet. De tweede cursus gaat over beheersen van het ontwikkelproces in deze turbulente tijden en hoe kan je je wapenen tegen de torenhoge bouwkosten en de vergaande prijsregulering die ongetwijfeld op jouw pad komen? Op deze en vele andere cruciale vragen krijg je een duidelijk antwoord.

De opleidingen van Scobe komen voort uit de traditie van ruimtelijke ontwikkeling met aandacht voor bouwen, financiën en juridische aspecten. Met meer dan 20 jaar ervaring staan wij garant voor gedegen en praktische opleidingen, waarmee u direct aan de slag kan.

Programma

De cursus De Woningcorporatie van Meerwaarde bestaat uit een reeks van 2 masterclasses. De masterclasses zijn ook apart te boeken. Meer informatie over de losse masterclasses is te vinden op onderstaande links.

 1. Gevolgen van de Omgevingswet voor de Woningcorporatie 
 2. Projectontwikkelen voor Woningcorporaties 

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen het vakgebied waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Doelgroep

Deze cursus is gericht op projectontwikkelaars, beleidsverantwoordelijken, management, bestuurders, vastgoedbeheerders, medewerkers leefbaarheid, complex- en gebiedsbeheerders, opzichters, projectleiders, strategisch huisvestingsplanners en medewerkers kwaliteitszorg.

Leerdoelen

Leerdoelen Masterclass 1

 • Kennis van de Omgevingswet (in kort bestek);

 • Gebruik omgevingsvisie en omgevingsplan voor je corporatie doelen;

 • Tips en valkuilen voor het gesprek met de gemeente

Leerdoelen Masterclass 2

 • Wat mag je niet missen als investmentmanager: bepalen van de investeringsruimte, rendement en concurrentie;

 • Waar kan ik fouten voorkomen om mijn regisseursrol in te vullen: in de voorbereiding en uitvoering van nieuwbouw, renovatie en onderhoud;

 • Wat moet ik doen en laten als bouwheer: bijvoorbeeld gelet op de manier van contracteren met de aannemer/projectontwikkelaar.

Investering

De investering voor de tweedaagse cursus bedraagt € 1.190,-. Je kunt ook kiezen voor een losse masterclass.

Een overzicht van de prijzen (excl. btw):

 • 2 masterclasses € 1.190,-
 • 1 masterclass € 595,-.   

Lesmateriaal en catering zijn bij de prijs inbegrepen. 

Wanneer je met een collega komt krijg je €100,- korting op het totaalbedrag.  Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna ben je 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

*De BTW kan worden teruggevorderd uit het BTW-compensatiefonds (BCF) als je bij een gemeente of provincie werkzaam bent. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van de eigen organisatie.

Startdatum 
maandag 8 maart 2021
Aantal dagen 
2
Locatie 
Gouda
Investering? 
€ 1.190,- (excl. btw). Terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer hiernaar bij de administratie van jouw organisatie.