Cursus Duurzaam inrichten buitenruimte

Inhoud

Nieuwe wet- en regelgeving, het Klimaat- en Energieakkoord, de Sustainable Development Goals en de gevolgen van de opwarming van onze planeet, zoals extreem weer, zorgen ervoor dat duurzame gebiedsinrichting hoog op de agenda van vele gemeenten en provincies staat. Maar de praktische vertaling ontbreekt vaak nog.

Om klimaatdoelen in 2050 te halen moet de openbare ruimte anders ingericht worden. De vraag is dan hoe dat moet, welke kosten hierbij komen kijken en hoe dit juridisch vastgelegd moet worden. Tijdens de cursus Duurzaam inrichten buitenruimte, bestaande uit 4 masterclasses, krijg je te weten wat de gevolgen van klimaatadaptatie, circulariteit, hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit zijn voor de inrichting van de publieke omgeving. Vervolgens worden deze plannen concreet gemaakt: wat betekent dit op technisch, financieel en juridisch vlak? 

Waarom deelnemen?

+ Praktijkgerichte opleiding met duidelijke handvatten
+ Interactief programma
+ Kleine groepen en persoonlijke aandacht
+ Vertaalslag van beleid naar de financiële en juridische realiteit
+ Docenten gespecialiseerd in duurzame gebiedsinrichting
+ Mogelijkheid tot samenstellen eigen programma
+ Inspirerende locatie met duurzame catering
+ Netwerken en kennisdelen met andere professionals
+ Interdisciplinariteit: techniek, financiën en juridica komen samen

Programma

De cursus Duurzaam inrichten buitenruimte bestaat uit een reeks van 4 masterclasses. De cursus vindt plaats in het nieuwe duurzame Rabobank-gebouw naast station Gouda. Er zijn slechts 15 plekken beschikbaar, dus reserveer snel jouw plek. De masterclasses zijn ook apart te boeken. Meer informatie over de losse masterclasses is te vinden op onderstaande links.

Masterclass 1. Klimaatadapatief inrichten van gebieden

Masterclass 2. Circulair inrichten van gebieden

Masterclass 3. Duurzame energieprojecten

Masterclass 4. Duurzame mobiliteit

Cursusdagen cyclus 1 (van 9.30 - 16.30 uur)

Dinsdag 14 mei 2019
Dinsdag 28 mei 2019
Dinsdag 11 juni 2019
Dinsdag 25 juni 2019

Cursusdag cyclus 2 (van 9.30 - 16.30 uur)

Dinsdag 5 november 2019
Dinsdag 19 november 2019
Dinsdag 3 december 2019
Dinsdag 17 december 2019

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in duurzame gebiedsinrichting. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de opleiding profijt van hebt.

Deelnemers

Deelnemers zijn met name actief bij decentrale overheden (gemeenten en provincies) binnen gebiedsontwikkeling en de gebouwde omgeving. Denk hierbij aan projectleiders, omgevingsmanagers, programmaregisseurs, managers duurzaamheid, adviseurs, planologen, beleidsmedewerkers, planeconomen en vastgoedjuristen.

Investering

De gehele cursus duurt 8 weken en bestaat uit 4 masterclasses. Voor iedere masterclass krijg je literatuur toegestuurd. De investering voor de vierdaagse opleiding bedraagt € 2.350,-. Lesmateriaal en catering zijn bij de prijs inbegrepen. Je kunt ook je eigen pakket samenstellen met 1, 2 of 3 masterclasses. Een overzicht van de prijzen (excl. btw*):

4 masterclasses € 2.350,-
3 masterclasses € 1.850,-
2 masterclasses € 1.350,-
1 masterclass € 695,-.   

Wanneer je met een collega komt krijg je €100,- korting op het totaalbedrag.  Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de opleiding, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

*De btw kan worden teruggevorderd uit het Btw- compensatiefonds (BCF) als je bij een gemeente of provincie werkzaam bent. Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van de eigen organisatie.

Resultaat

Tijdens de cursus Duurzame gebiedsinrichting worden inhoud, vaardigheden en strategie met elkaar verbonden. Na afloop bent u op de hoogte van de laatste juridische en financiële ontwikkelingen en kunt u dit op strategisch en operationeel niveau toepassen.  

Masterclass 1. Klimaatadaptief inrichten van gebieden

 • Inzicht in het uitvoeren van een stresstest voor de uitvoering van de wettelijke plicht voor klimaatadaptie.
 • Praktische oplossingen voor gebiedsinrichting bij klimaatverandering.
 • Financiële en juridische gevolgen en oplossingen.

Masterclass 2. Circulair inrichten van gebieden

 • Inzicht in de mogelijkheden van circulair inrichten van de openbare ruimte.
 • De vertaalslag naar de financiële consequenties.
 • Je weet hoe je een aanbesteding moet regelen en de zaak publiekrechtelijk regelt.

Masterclass 3. Duurzame energieprojecten

 • Inzicht in de ruimtelijke gevolgen van het opwekken van hernieuwbare energie.
 • Kennis van de enorme gevolgen voor de energienetten.
 • Inzicht in dekkingsmiddelen.

Masterclass 4. Duurzame mobiliteit

 • Inzicht in de trends op het gebied van duurzame mobiliteit en de gevolgen voor de gebiedsinrichting.
 • Zicht op mogelijkheden voor het platteland.
 • De vertaalslag maken naar de financiële consequenties.
 • Kennis van de manier waarop je de aanbesteding moet regelen en de zaak publiekrechtelijk regelt.
 • De winst voor CO2-reductie van de gebouwde omgeving.
Startdatum 
dinsdag 14 mei 2019
dinsdag 5 november 2019
Aantal dagen 
4
Locatie 
Burgemeester Jamessingel 41, Gouda

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag