Woningcorporaties

Woonruimte voor aandachtsgroepen

woensdag 23 maart 2022

Met de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen stimuleert het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de bouw van passende woon- en verblijfsruimte voor aandachtsgroepen via gemeenten. Denk hierbij aan o.a. dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, studenten en statushouders die met spoed woonruimte zoeken.

Per gerealiseerde woonruimte wordt maximaal €5.000 uitgekeerd en voor gerealiseerde verblijfsruimte is dit maximaal €2.500. Per gemeente geldt dat in totaal maximaal €1 miljoen kan worden verstrekt. Deze regeling zou eigenlijk eind 2021 stoppen maar gaat door in 2022. In 2021 waren er totaal 124 projecten van 83 gemeenten welke gebruik hebben gemaakt van deze regeling. 

Voor de volgende aandachtgroepen komen woon- en verblijfsruimten beschikbaar:

  • 617 woonruimten en 1751 verblijfruimten voor arbeidsmigranten; 
  • 654 woonruimten voor dak- en thuisloze mensen; 
  • 963 woonruimten voor statushouders;
  • 2.012 woonruimten voor studenten; 
  • 378 woonruimten voor woonwagenbewoners;
  • 1.713 woonruimten voor overige spoedzoekers. 

Nieuwe regels en tarieven

Ook in 2022 blijft het noodzakelijk dat er geïnvesteerd blijft worden in woonruimte voor aandachtsgroepen. De regeling gaat dus door in 2022 en zal (waarschijnlijk) in april weer worden opengesteld.

Woonruimte voor mensen uit Oekraïne?

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn inmiddels aangekomen in Nederland. Momenteel worden er circa 7500 vluchtelingen opgevangen maar daar komen dagelijks vele honderden bij. Hoe gaan we dat opvangen in Nederland? Kunnen gemeenten ook een beroep doen op het RHA voor deze huisvesting? Scobe sprak met een aantal woningcorporaties om te vragen wat hun rol is in de opvang en of de RHA regeling ze kan helpen.

Scobe sprak met enkele woningcorporaties in Nederland.

Woningcorporatie De Sleutels uit Leiden: “De RHA kunnen wij niet gebruiken voor woonruimte voor vluchtelingen uit Oekraïne. Momenteel heeft de gemeente Leiden voor twee (tijdelijke) opvanglocaties gezorgd en kan de gemeente circa 300 mensen opvangen. De regeling rondom opvang ligt ook bij de gemeente. ”

De woningcorporatie uit Amsterdam geeft ook aan dat de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is voor de opvang maar dat ze uiteraard desgewenst en waar mogelijk zullen helpen.

Woningcorporatie uit Brabant geeft ook aan erg begaan te zijn met de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar dat de rol voor het opvangen momenteel nog wordt vervuld door de gemeente en het Rijk. Uiteraard willen ze graag meewerken, maar is op dit moment nog niet duidelijk hoe en wat ze kunnen doen. De komende tijd zal blijken of ze een rol van betekenis kunnen spelen.

Voor nu kan de RHA regeling nog geen rol spelen voor helpen opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Wie weet gaat dit wel veranderen. Wij houden het in de gaten. 

Hier kun je terugvinden hoeveel geld er in 2021 richting de verschillende gemeentes is gegaan met betrekking tot de RHA.