Woningcorporaties

Woningen bouwen boven op bestaande woningen

donderdag 13 april 2023

In Aedes Magazine stond een interessant verhaal over het optoppen van flats. De renovatie van de Aquariusflat in Amstelveen was voor woningcorporatie Eigen Haard dé kans om een pilot optoppen in gang te zetten. Eigen Haard koos voor houtbouw, omdat het veel lichter is dan beton. De woningen zijn op maat gebouwd en hebben een bijzondere uitstraling. Naast de bouw van extra woningen heeft Eigen Haard de bestaande woningen flink verduurzaamd en opgeknapt. Aan de galerijflat zijn extra ingangen en liften toegevoegd. Dit is een voorbeeld dat met name problemen met flexwoningen oplost; grond is beschikbaar, eindlocatie is bekend en de onrendabele top zal door het ontbreken van verplaatsingskosten niet veel hoger zijn dan reguliere nieuwbouw. Meerkosten zitten vooral in de stijgpunten.

Naoorlogse wijken zijn bij uitstek geschikt voor optoppen. De wijken zijn ruim opgezet. Het casco van flats uit die tijd is sterk genoeg om extra etages van licht bouwmateriaal te dragen. En er staan veel dezelfde type flats, als je eenmaal een concept hebt, kun je snel extra bouwen.

Luister hier ook de podcast met Remco Bouter, manager bedrijfsvoering bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, en met bouwkundestudent Nando Versteeg van de Symbiotic Urban Movement. Zij vertellen hoe optoppen bijdraagt aan snel én duurzaam meer woningen bijbouwen.