Woningcorporaties

Woningcorporaties te afwachtend met Omgevingswet

donderdag 24 juni 2021

De gevolgen van de invoering van de Omgevingswet voor de woningcorporatie zijn groter dan we denken. Zo worden prestatieafspraken bijvoorbeeld afdwingbaar, wordt leefbaarheid weer voorgeschreven en wordt circulair bouwen een verplichting.  Dit is slechts een greep van de impact van de Omgevingswet op de woningcorporaties. Arnold Pureveen, bestuurder Woonzorg Nederland, geeft zijn visie op de gevolgen van de Omgevingswet voor woningcorporaties.

Arnold Pureveen, bestuurder Woonzorg Nederland waarschuwt dat een gedegen voorbereiding van groot belang is, maar wijst ook op de nieuwe kansen en mogelijkheden die de wet met zicht meebrengt. ‘We moeten verplicht in overleg met de gemeentes, dat is eigenlijk het mooie van deze wet.’ Zo kun je ervoor zorgen dat je op tal van onderwerpen nu al realistische afspraken maakt. Hiermee kun je het voortouw nemen in een paar belangrijke veranderingen en voorkomen dat er onredelijke eisen worden neergelegd.

  • Leefbaarheid wordt weer voorgeschreven
  • Prestatieafspraken worden juridisch afdwingbaar
  • Onvoldoende participatie kan rechtsgevolgen hebben
  • Circulair bouwen wordt verplicht

De Omgevingswet stelt ook veel eisen aan de duurzaamheidsmaatregelen die woningcorporaties moeten nemen. ‘Duurzaamheid is niet per se een doel op zich van woningcorporaties. 'Ik zie het meer als een manier om de netto woonlasten van onze huurders te verlagen door de energierekening flink te verminderen. Woningcorporaties zijn opgericht om marktcontrair te opereren.‘

Om ervoor te zorgen dat je als woningcorporatie goed bent voorbereid is het van belang om de kennis hierover in huis te halen. ‘Scobe heeft een verrassende aanpak met deze cursus De gevolgen van de Omgevingswet voor de woningcorporatie. Ze kijken heel specifiek naar waar je behoefte ligt en leveren echt maatwerk. Vanuit de theorie juist hele praktijkgerichte casusvragen, dat geeft echt een basis voor de invoering van de Omgevingswet.’

De Omgevingswet geeft ook ten aanzien van planvorming de nodige veranderingen:

  • Eigen initiatieven in plaats van plan gemeente
  • Parkeernormen zijn binnen grenzen uitwisselbaar
  • Kwaliteit en milieueisen zijn beter op eigen wensen af te stemmen
  • Betaalbaarheid en duurzaamheid zijn op elkaar af te stemmen
  • Sneller resultaat van een procedure te verwachten

Wees voorbereid door het volgen van de masterclass De gevolgen van de Omgevingswet voor de woningcorporatie en voorkom verrassingen!